Afbeelding

Koninklijke Bibliotheek

Koninklijke Bibliotheek [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons

Drugs en papier 1: de KB

Voor veel schrijvers is er nauwelijks een sterkere drug, dan het vasthouden van je eigen boek. Een e-book is leuk, maar een kartonnen kaft onder je duim doet meer voor je gelukgsgevoel dan een glazen scherm. Je maandenlange inspanningen staan nu zwart op wit. Ze zijn gematerialiseerd in een voorwerp dat op dit ogenblik iedere Marie Kondo de kamer uit zou blazen.

Als de eerste roes voorbij is, belandt het boek op de koffietafel en daarna onder een stapel kranten. Misschien heb je zelfs een voorraad besteld die in een hoek staat te verstoffen. 

Je boek is af, wat nu?

Nu begint het pas. Lees de komende maanden in de tweewekelijkse serie 'Drugs en Papier' mee over bibliotheken, boekwinkels, bloggers en bekenden! 

We beginnen met: de KB (Koninklijke Bibliotheek) 

In Den Haag staat een groot gebouw dat alle publicaties van Nederland verzamelt. Zij zullen je vragen je boek op te sturen, verzendkostenvrij. Het is geen bibliotheek zoals je gewend bent, waar leesverslaafden dagelijks rondstruinen op zoek naar hun volgende shot. En ondanks de naam is het ook niet de persoonlijke dealer van Maxima en Willem-Alexander. 

Veel mensen sturen graag een boek op, want ze vinden het een eer om er te staan. Dat kan. Maak je verder echter geen illusies. De gewone lezer zoekt op Bol.com of in de boekwinkel. De gewone lezer weet niet eens dat de Koninklijke Bibliotheek bestaat. Je meesterwerk zal er verstoffen op een plank in een kast, van elk daglicht verstoken.

Het opsturen van een boek is in Nederland niet verplicht. Maak je keus, maar weet dat als je boeken wilt verkopen, je andere wegen moet zoeken. Volgende keer meer! 

Over de auteur

Anika Redhed is auteur en uitgever van reisromans. Het boek 'Cappuccino in het Midden-Oosten' over haar reis naar Iran, Dubai en Oman ligt nu in de winkels samen met bijpassende reisdagboeken om zelf een reisverhaal te schrijven! www.anikaredhed.com

Uitgeven

Comments

Lid sinds

9 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Drugs en papier 1: de KB
In de milliseconde - tussen het lezen van de titel en het openen van het artikel - sleep ik mijn geslepen bijl al mee, in gedachten om spaanders, samen met u, mee te maken, omdat ik eindelijk iemand op de barricade verwachtte die het zou opnemen voor de kerstboom en haar boomgenoten. Helaas ...