Lees Schrijven Magazine al voor € 21,50.
Crowdfunding: werkt dat ook voor je boek?
Crowdfunding is hot. Ondernemers zien het als de nieuwe marketingstrategie om met weinig risico nieuwe producten te lanceren. Werkt dat ook voor boeken? Jazeker!
Steeds meer schrijvers van zowel fictie als non-fictie ontdekken de kracht van crowdfunding. Niet alleen om financiële middelen te werven voor hun boek, maar juist vanwege de marketingmogelijkheden. Hoe zet je een succesvolle campagne op? Met deze 7 tips kom je een heel eind.
1. Doe onderzoek
Lang niet alle crowdfundingcampagnes zijn succesvol. Hoe zorg je dat jij dat wel bent? De beste manier om te ontdekken wat werkt of niet is door te onderzoeken hoe anderen het deden. Kun je ontdekken waarom de ene campagne succesvol was en de andere niet? Wat kun je leren van de fouten van anderen?
2. Maak een begroting
Welk bedrag heb je minimaal nodig voor het realiseren van je boek? En welke kosten komen voort uit de campagne zelf? Vaak rekent een platform zelf ook kosten en ben je een percentage kwijt aan de betaaldienst. Wat spendeer je aan de promotiematerialen? Welke onderdelen besteed je uit? Vergeet niet dat veel tegenprestaties ook geld kosten. Bedenk ook of je je boek zelf wilt uitgeven of dat je hiervoor een uitgever benadert. Want ook met crowdfunding is dat laatste een optie.
3. Stel haalbare doelen
Hoe kies je je doelbedrag? Zet niet te hoog in – je wilt niet op maar 10% blijven steken – maar ook niet te laag. Kijk wat anderen voor elkaar kregen en schat in wat voor jou haalbaar is. Hak dan je doelbedrag in stukjes: hoeveel ‘funding’ heb je elke dag nodig om je doel te halen? Bedenk dat je aan het begin en het eind meer mensen meekrijgt dan halverwege. Maar blijf elke dag mensen benaderen.
4. Zorg voor een grote achterban
Al ruim voor je campagne van start gaat, kun je er al aan werken. Hoe? Door flink actief te zijn op de sociale media. Mensen gaan je kennen en herkennen, en je creëert zo een hoop goodwill waar je tijdens de campagne de vruchten van plukt.
5. Kies een platform
In Nederland bestaan tientallen crowdfundingplatformen. Veel daarvan richten zich op een specifieke doelgroep (startende ondernemers, muzikanten, design), maar er zijn ook algemene zoals Worldofcrowdfunding.com (Nederlandse versie).
Er is momenteel geen speciaal platform voor schrijvers, al zal dat niet lang meer op zich laten wachten. Zo start eind deze maand de vernieuwde TenPages. Op het platform Voordekunst.nl staan wel veel boekprojecten.
Ieder platform werkt weer op een andere manier. Bekijk en vergelijk dat goed, voordat je je keuze maakt. Je kunt overigens ook via je eigen website crowdfunding starten.
6. Bedenk slimme tegenprestaties
Wat heb jij jouw donateurs te bieden? Wat is je tegenprestatie? Natuurlijk kunnen mensen intekenen op je boek. Maar durf ook eens verder te denken. En kijk vooral ook wat andere schrijvers aanboden in succesvolle campagnes. Zorg wel dat de tegenprestaties voor jou haalbaar zijn, ook als er straks een paar honderd mensen op je boek intekenen. Tijdrovende knutselwerkjes? Niet aan beginnen dus!
7. Mobiliseer je netwerk
Niets is erger dan een campagne waarbij de teller dagenlang op nul blijft steken. Het zet je direct op grote achterstand. Zet dus je netwerk vanaf de lancering actief in. Als er één schaap over de dam is...
Wil je ook crowdfunding inzetten voor je boek? Op donderdag 11 december houdt BoekenBusiness het schrijfcafé ‘Vind sponsors voor je boek’. Binnen een dag leer je hoe je het aanpakt en maak je direct een start met de voorbereidingen voor jouw campagne. Meer informatie en aanmelden via www.boekenbusiness.com. Nu tijdelijk met € 50 introductiekorting.
Suzanna van der Laan is medeoprichter van BoekenBusiness en helpt – samen met haar partners – schrijvers en ondernemers bij het schrijven, uitgeven en promoten van hun boek. Onder meer via een veelgelezen blog, trainingen en een op maat gemaakt coaching traject.
Uitgeven
- Login of registreer om te reageren
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Comments
Graag zou ik eerst willen
Graag zou ik eerst willen
@Anton Doove, via
@Anton Doove, via
Beste Gayalnidiya. Nu ik dit
Beste Gayalnidiya. Nu ik dit
Beste meneer Anton, Waar gaat
Beste meneer Anton,
Waar gaat
Beste Kriskras. Klik maar op
Beste Kriskras. Klik maar op
Beste Kriskras. Hier is nog
Beste Kriskras. Hier is nog