Afbeelding
cottonbro via Pexels
cottonbro via Pexels
Ben je een (startend) tekstschrijver? Dan krijg je vast weleens de vraag om website teksten te schrijven. Website teksten moeten de juiste personen aanspreken, informeren én overtuigen en leiden tot conversies. Maar hoe schrijf je nu een goede website tekst? Bekijk snel onderstaande tips.
Voordat je gaat beginnen met schrijven, is het belangrijk om te weten wie je doelgroep is. Als je dat weet, kun je gaan nadenken over wat voor die doelgroep belangrijk is om te lezen. Bij sommige producten of diensten werkt het heel goed om in te spelen op emotie. De doelgroep weet waarschijnlijk al veel over het product, maar je moet ze nog nét over de streep trekken en ze overtuigen dat het product echt inspeelt op een bepaalde behoefte.
Soms heeft de doelgroep juist behoefte aan informatie, bijvoorbeeld als ze een keuze moeten maken tussen een speksteenkachel en speksteenhaard of een tv open haard wand. De behoefte is dan wel duidelijk, alleen wil de bezoeker de verschillen en de voor- en nadelen weten.
Wist je al dat websitebezoekers binnen een paar seconden besluiten of je website wel of niet interessant is? Dat betekent dat je binnen die paar seconden moet zorgen dat je de aandacht vasthoudt. Dat doe je als tekstschrijver door de belangrijkste zaken bovenaan te vermelden. Kort en krachtig. Daarna kun je ingaan op meer specifieke zaken.
Dit gaat niet zozeer over de lengte van de tekst, maar wél over de zinnen. Korte zinnen lezen makkelijker weg. Ze maken de tekst ook een stuk duidelijker. Als het gaat over de lengte van de tekst, is het zeer afhankelijk van het onderwerp. Je wil wel zo compleet mogelijke informatie geven, maar de tekst ook niet te lang maken. Je moet de aandacht uiteraard wel vast blijven houden. Een goede balans is hierin van belang.
Ondernemers hebben vaak de neiging om vaktaal te gebruiken. Taal die voor hen heel gewoon is, maar voor de potentiële klant niet. Als tekstschrijver heb je één geluk; je kent de vaktaal waarschijnlijk zelf ook niet. Maar laat je niet overhalen door de ondernemer om dit wél te gebruiken. De bezoeker moet de tekst uiteraard wel begrijpen.
Heb je een hoop te vertellen? Zorg er dan voor dat de tekst goed scanbaar is. Gebruik opsommingstekens, dikgedrukte kopjes, houd alinea’s kort en gebruik witruimtes. Zorg er in de tussenkopjes ook voor dat direct duidelijk is waar de alinea over gaat. Dan weet de bezoeker precies welk stukje tekst hij moet lezen om te weten wat hij wil weten.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!