Afbeelding

Notitieboekjes

Foto: Pexels

4 tips om je te concentreren tijdens het schrijven

Je niet kunnen concentreren tijdens het schrijven is misschien wel het grootste schrijfprobleem. Afleiding komt al snel om de hoek kijken. En dát terwijl concentratie bij schrijven enorm belangrijk is. Hoe je daar als schrijver mee omgaat? Bekijk de onderstaande vier tips. 


1. Doe inspiratie op

Als ik naar mezelf kijk, steken concentratieproblemen meestal de kop op als ik geen inspiratie heb. Dan zit ik te staren naar het computerscherm, probeer ik wat te typen, maar komt er geen woord op papier. Na lang genoeg te zitten staren, zoek ik vanzelf afleiding. Om dat te voorkomen, ga ik meestal inspiratie opdoen. Tip: ga online of offline op zoek naar andere verhalen over het betreffende onderwerp en denk na over hoe die schrijvers tot hun verhaal zijn gekomen.

2. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd

Het is een bekende uitdrukking: “Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd”. Of dat ook waar is? Uit een Amerikaanse studie, dat te vinden is op SAGE Journals, bleek van wel. Uit het onderzoek onder 60 huishoudens bleek dat rommel in huis leidt tot stress en een negatieve stemming, vooral bij vrouwen. Ook werkt rommel afleidend; het prikkelt je visueel en mentaal continu. Alsof het een soort to-do lijst is waar maar geen einde aan komt. Kortom, opruimen helpt om je beter te concentreren! Tip: ruim je woning op, maar geef het ook direct een schoonmaakbeurt. Ben je toch bezig? Neem de buitenzijde van je woning dan ook mee. Professionele reinigers kunnen je daarbij helpen, waar je ook woont in Nederland. Van gevelreiniging Utrecht tot glazenwassen in Den Haag. Door het uit te besteden, maak je jouw to-do lijst wat korter en heb je meer tijd om je te focussen op je artikel of boek!

3. Leg je telefoon even aan de kant

Als je je niet kunt concentreren, is de telefoon vaak het eerste waar je naar grijpt. Een goed idee dus om deze even aan de kant te leggen. Dat geldt niet alleen bij concentratieproblemen, maar óók als je wel goed in je verhaal zit. Een melding hier, ringtone daar. Afleiding ligt behoorlijk op de loer. Tip: kies een paar momenten uit op de dag waarop je even op je telefoon mag kijken. Leg hem de rest van de tijd weg, in je bureaulade bijvoorbeeld.

4. Maak een wandeling

De laatste tip: vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen. Je hoeft niet 24/7 achter het computerscherm te zitten. En om terug te komen op dat opgeruimde hoofd; een wandeling helpt uitstekend!