Afbeelding

Laptop met kopje koffie en notitieboekje

Foto: Pexels

3 tips om je zinnen beter leesbaar te maken

De leesbaarheid van een artikel of boek is ontzettend belangrijk. Bij moeilijke of lange zinnen haken lezers al snel af. Het is dus goed om als schrijver na te denken over de leesbaarheid van je verhaal. Ben je goed met verhalen vertellen, maar vind je het lastig om je zinnen goed leesbaar te maken? Of ben je juist zo bezig met de leesbaarheid, dat je niet aan je verhaal toekomt? Dan gaan deze tips je vast helpen. 


Allereerst is het belangrijk om gewoon je verhaal op te schrijven. Schrappen of zinnen beter maken is daarna altijd nog mogelijk! Heb je je verhaal staan? Gebruik dan onderstaande 3 tips om je verhaal beter leesbaar te maken. We leggen de tips uit aan de hand van een voorbeeld: 

“Sofie is al jarenlang aan het wachten op de oplevering van haar nieuwbouwhuis. Nu de Ferex rijplaten eindelijk van de dam verdwenen zijn, kan ze gaan beginnen met de inrichting van het interieur en exterieur. In het interieur worden de biophilic design principes toegepast, Sofie heeft duurzaamheid tenslotte hoog in het vaandel staan. Naast het feit dat haar nieuwbouwwoning ecologisch is gebouwd, wil Sofie ook ecologisch wonen. Met zonnepanelen kan ze duurzame energie opwekken en de stroom gebruiken voor haar laadpaal aan huis.”  

1. Maak zinnen actief

De allereerste tip: vermijd woorden als ‘worden’, ‘kunnen’ en ‘zullen’. Deze woorden maken een zin namelijk passief. Dit zijn redenen om juist actief te schrijven:
1.    Actieve zinnen zijn directer en lezen daardoor prettiger
2.    Bij actieve zinnen hoef je als lezer minder na te denken wat de schrijver bedoelt
3.    In actieve zinnen zit meer levendigheid, omdat er meer mensen in voorkomen

Deze zin “In het interieur worden de biophilic design principes toegepast” maak je zo actief: “In het interieur past Sofie biophilic design principes toe”

2. Houd zinnen kort

Korte zinnen lezen prettiger. Heb je ook weleens een boek gelezen waarin de zin verdeeld stond over 4 regels? Dan weet je ook dat je al snel de draad van het verhaal kwijt bent. Daarom is het goed om zinnen kort te maken. Vermijd ook zoveel mogelijk komma’s.

Deze zin “Nu de Ferex rijplaten eindelijk van de dam verdwenen zijn, kan ze gaan beginnen met de inrichting van het interieur en exterieur” maak je zo kort: “Vandaag zijn de Ferex rijplaten eindelijk van de dam verdwenen. Daarom gaat Sofie nu van start met de inrichting van het interieur en exterieur.”

3. Schrijf eenvoudig

De laatste tip is: schrijf eenvoudig. Het gebruik van dure woorden is niet nodig. Daar moet de lezer alleen maar extra over nadenken. Gebruik van dure woorden komt de leesbaarheid dus niet ten goede. Kijkend naar het voorbeeld, zou ik de woorden ‘biophilic design principes’ en ‘ecologisch wonen’ aanpassen naar woorden die veel meer tot de verbeelding spreken.

Met bovenstaande tips ben je een eind op weg om een goed leesbare tekst te schrijven. Oefen je nog even verder door het hele voorbeeld beter leesbaar te maken? Succes!