3 tips om in de schrijfflow te blijven

Met regelmaat schrijven is daarbij belangrijk, maar hoe je het aanpakt zal afhangen van je eigen situatie. Het leven is natuurlijk druk, dat weten we allemaal. Hoe zorg je dan dat je die regelmaat volhoudt? 


1. Stop na een bepaalde tijd, ook als het lekker gaat

Hè, stoppen met schrijven als het lekker gaat? Ja, echt! Hier gaat het namelijk vaak mis: schrijvers tikken en tikken, totdat de scène of het hoofdstuk af is. Alle inspiratie vloeit zo de pagina op en ze zijn uren bezig. De volgende dag staren ze naar een lege pagina, want waar moet het verhaal nu heen? De schrijver is opgebrand van de dag ervoor. 

Beter is dus om tegen jezelf te zeggen dat je een vast aantal uur per dag/week schrijft en je ook echt stopt als de wekker afloopt. Vooral als je lekker in de flow zit. Het is dan veel makkelijker om de draad de volgende keer weer op te pakken. Zet desnoods wat steekwoorden op papier zodat je niet vergeet wat je wilde schrijven. 

2. Zet schrijven op je to-do-list

Zet alles wat ook maar met schrijven te maken heeft op je to-do-list. Schrijf onder ‘belastingaangifte doen’ en ‘vouwgordijnen op maat bestellen’ voortaan ook ‘1 uur schrijven’. Maar denk ook aan onderwerpen waar jij je in gaat verdiepen of schrijfboeken die je wil lezen. Zet het allemaal op je lijst, maar maak de taken wel behapbaar. Je zal merken dat het steeds makkelijker wordt om te schrijven als het op je takenlijst staat. 

3. Schrijf de scènes op een andere volgorde 

Wie zegt dat je een verhaal in chronologische volgorde moet schrijven? Als een specifieke scène niet wil lukken, kan je beter aan de volgende werken. Of eentje waar je veel inspiratie voor hebt of waarvan je precies weet hoe deze moet verlopen. Daardoor krijg je in ieder geval wat woorden op papier. Natuurlijk moet die lastige scène alsnog geschreven worden, maar dat kan op een later moment. Misschien wordt het verloop juist duidelijker als je de scènes erna schrijft!