Afbeelding

Vrouw bijt op pen

Pexels

3 redenen waarom het niet lukt om te focussen op het schrijven

Om te kunnen schrijven, moet je je er ook goed op kunnen focussen. Maar ook als je op een rustig plekje zonder al te veel prikkels gaat zitten om te werken, is dat geen garantie dat je je ook daadwerkelijk kunt concentreren. We bespreken drie redenen waarom het je mogelijk niet lukt om te focussen op het schrijven.


AD(H)D

Merk je dat eigenlijk al je leven lang moeite hebt met concentreren en van nature ongestructureerd bent? Dat kan het zijn dat je ADD of ADHD hebt. Daar kom je niet vanaf, maar je kunt er wel mee leren leven. Als je weet dat dit voor jou geldt, kun je specifieke instrumenten gebruiken die mensen met ADD of ADHD helpen om zich beter te concentreren. Er bestaat bijvoorbeeld bepaalde muziek die daarbij kan helpen en die je gewoon op YouTube kunt vinden. Ook zijn er medicijnen als Ritalin die kunnen helpen om meer concentratie te kunnen opbrengen. Voor meer informatie over AD(H)D en medicatie kun je terecht op dokteronline.nl.

Mineralentekort

Een gebrek aan concentratievermogen kan ook een lichamelijke oorzaak hebben. Als je vitamines of ijzer tekort komt, kan dit leiden tot concentratieproblemen, vermoeidheid en duizeligheid. Dit zorgt er namelijk voor dat je minder energie hebt, en om je goed te kunnen concentreren is het nodig om voldoende energie te hebben. Dit tekort kun je oplossen door supplementen te slikken of gericht bepaalde voeding meer te gaan eten, afhankelijk van wat het precies is wat je tekort komt. Vermoed je dat dit de oorzaak is, dan kun je via de huisarts bloed laten prikken om vast te stellen of dit ook inderdaad het geval is.

Afbeelding

Man slaat hoofd op zijn laptop

Stress

Stress is op geen enkele manier goed voor je, maar zeker ook niet wanneer je je probeert te concentreren op het schrijven. Als je elders overprikkeld geraakt bent omdat er meer gebeurd is dan je aankunt, gaat je gemiddelde stressniveau omhoog en dat merk je ook in andere situaties dan de situatie die de stress veroorzaakt. Het zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat je van alles aan je hoofd hebt, en als gevolg daarvan kun je je moeilijk focussen op één taak. Je raakt in feite door je eigen gedachten snel afgeleid. Ook kun je door stress vaak niet goed slapen, waardoor je vermoeid raakt en je nóg slechter kunt concentreren.

In alle bovenstaande gevallen kan het verstandig zijn om erover te praten met de huisarts om tot een oplossing van het probleem te komen. Leg je er in ieder geval niet bij neer, want zo krijg je nooit je verhalen af!