Start » Artikel » Vervolg interview Willem Thies

Vervolg interview Willem Thies

Vervolg van het interview met Willem Thies in het vierde nummer van Schrijven Magazine van 2012.

Hoe kom je aan de titel van het gedicht?

Ja, Hamelink. Een leraar op de middelbare school had een bundeltje gestencilde verhalen. ‘Het plantaardig bewind’ van Jacques Hamelink zat daar ook tussen. Ik vond het fascinerend. Het ging over een schuw jongetje, bijna niet menselijk. Tevens is de associatie met de Tweede Wereldoorlogmogelijk: via ‘schrikbewind’ (en het Hamelinkse ‘bewind’ is niet ‘zachtaardig’) krijgen we de terreur van de bezettende Duitse macht voor ogen.

Dit is een gruwelijk onderwerp, maar het is duidelijk dat je een mooi gedicht wilt schrijven. Mooi van taal, van klank, van opbouw. Heb je heimwee naar oudere dichters?

Ik vind dit een moeilijke maar ook cruciale vraag. Ik ben daar heel erg mee bezig; met mijn positionering. Misschien ben ik wel enigszins conservatief. In sociaaleconomische zin ben ik progressief, maar in cultureel opzicht vrij conservatief. Ik voel me niet zo aangetrokken tot de postmoderne poëzie van de jaren negentig, waarin geflirt wordt met clichés en de uitgesproken lelijke taal van de straat. Hoge en lage cultuur door elkaar. Ook hedendaagse poëzie met slang taal spreekt me minder aan. Ik houd van welluidende poëzie en van visueel sterke poëzie, van verrassende of scherpe beelden. Menno Wigman is een favoriet. Ik word ook gefascineerd door de schaduwzijde. Met name mijn debuutbundel laat dat zien.

De grote stad is soms een personage in mijn gedichten: de mens is een stadsdier. Daarom wilde ik een stadsfoto op de bundel. Hugo Keizer, de fotograaf, houdt van grote steden. Je ziet bovenin ook de camera’s: kijken en bekeken worden, voyeurisme. Ik vond het een imponerend en intrigerend beeld, maar ook uitnodigend. Stap de roltrap op en betreed de bundel. Vanuit de laagte naar de hoogte.

Door: Remco Ekkers

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN