Schrijfcafé

Sinds 2017 bied ik workshops aan waarin aan de hand van oefeningen prozaschrijven onderzocht wordt. Geen loze schrijftips als: ‘een goed personage is een strevend personage,’ of: ‘wees zorgvuldig met het perspectief,’ maar vanuit een praktische en heldere analyse van perspectief, personages en verteltijd direct een vervolgstap bieden die het verhaal beter kan maken.

We werken tijdens het schrijven aan het signaleren van wat er straks bij de lezer gaat gebeuren. Controle over dat mechanisme is wat iedere schrijver wenst. Zie het als het ontwikkelen van een antenne die tijdens het schrijven bij iedere zin en iedere alinea vertelt welke keuze de juiste is.

Ervaring heb ik op verschillende vlakken: als schrijver, als lezer, als redacteur en als docent. Schrijven en lezen spreekt voor zich; schrijvers die niet lezen minachten het vak. Tien jaar was ik als redacteur verbonden aan de Revisor, ruim negentig schrijvers begeleidde ik individueel. Ik verzorgde lessen voor Editio, Creative Writing, de Schrijversvakschool, de Schrijffabriek en de Schrijftuin.

Voorheen was lunchroom Bruist in Amsterdam de thuishaven van Schrijfcafé, vanaf 2021 vinden de workshops online plaats via Zoom.

Voor: enthousiaste aspirant-schrijvers met ambitie en open houding.
Frequentie en tijd: wekelijks op zes dinsdagavonden van 19-22 uur.
Minimaal aantal cursisten: 5, maximaal 8.
De vier reeksen van 2021 zaten allemaal vol.

Soort activiteit

workshop

Wie

Jan van Mersbergen

Wanneer

Volgend jaar plan ik vier reeksen:
Eerste reeks: 8, 15, 22, 29, mrt, 5 en 12 apr (acht plekken vrij)
Tweede reeks: 10, 17, 24, 31 mei, 7, 14 jun (acht plekken vrij)
Derde reeks: 30 aug, 6, 13, 20, 27 sept, 4 okt (acht plekken vrij)
Vierde reeks: 15, 22, 29 nov, 6, 13, 20 dec (acht plekken vrij)

Hoeveel

270,- euro per deelnemer, voor zes avonden.