Schrijfcafé

Schrijven leer je door het te doen. Het delen van je verhalen en open staan voor opmerkingen van anderen kunnen helpen je werk te verbeteren. De beste vorm daarvoor is direct, in een groep en in een prettige omgeving.

Sinds 2017 bied ik workshops aan waarin schrijfoefeningen uitgevoerd en besproken worden. Geen loze schrijftips als: ‘een goed personage is een strevend personage’, ‘geniet van het schrijven zelf’ of ‘wees zorgvuldig met het perspectief’, maar vanuit een praktische en heldere analyse van perspectief, personages en verteltijd direct vervolgstappen bieden die je schrijven beter maken.

Zie het als het ontwikkelen van een antenne die tijdens het schrijven al signaleert wat er straks bij de lezer gaat gebeuren. Controle over dat mechanisme is het grote doel. Een ander concreet doel is het ontwikkelen van een eigen stem en een persoonlijke schrijfstandaard.

Als redacteur was ik tien jaar verbonden aan de Revisor, ruim tachtig schrijvers begeleidde ik individueel , en ik verzorgde lessen voor Editio, Creative Writing, de Schrijversvakschool, de Schrijffabriek en de Schrijftuin.

Het werk van een redacteur stopt niet bij de tekst. Een bijkomstig doel is publicatie. Veelvuldig heb ik schrijvers met kwalitatief goede verhalen in contact gebracht met literaire tijdschriften, uitgeverijen of agentschappen.

Voor: enthousiaste aspirant-schrijvers met ambitie en open houding.

Locatie: voorheen was lunchroom Bruist in Amsterdam de thuishaven van Schrijfcafé, vanaf 2021 zullen de workshops online via Zoom plaatsvinden.

Soort activiteit

workshop

Wie

Jan van Mersbergen

Wanneer

Frequentie en tijd: wekelijks op zes dinsdagavonden van 19.00 tot 22.00 uur, inloop vanaf 18.45 uur. Start op 11 mei. De andere avonden: 18 en 25 mei; 1, 8 en 15 juni.

Hoeveel

240,-