Gedichten schrijven

Wil jij gedichten schrijven? De redactie van Schrijven Magazine, hét schrijftijdschrift van Nederland en Vlaanderen, zette haar 9 allerbeste tips voor je op een rij. Ontdek welke elementen een goed gedicht maken, welke niet, hoe je het herschrijven aanpakt & nog veel meer! 

Gedichten schrijven – tip 1: Lezen!

De eerste stap van leren schrijven, is veel lezen! Het lezen van gedichten is van cruciaal belang, maar denk ook aan schrijfboeken die je een duwtje in de goede richting geven. Toch fijn als een bekende dichter je tips en tricks geeft zodat jij jezelf verder kan ontwikkelen. 

Gedichten schrijven – tip 2: Speel met taal

In veel gedichten staat de taal centraal. Beeldspraak en stijlfiguren, bijzondere woordkeuzes en dichtvormen: dit alles kan bijdragen aan je gedicht. Kies woorden die samen mooi klinken en gebruik bijvoorbeeld personificatie om je gedicht leven in te blazen. Je kunt zelfs een gedicht schrijven zonder betekenis, waarin het puur om de klanken draait.

Zie ook: 5 tips voor het schrijven van een gedicht

Afbeelding

Scrabble letters op een stapel

Gedichten schrijven – tip 3: Gebruik verbeelding

Je kent de schrijfregel show, don’t tell vast als regel voor proza. Maar voor poëzie is deze regel nog vele malen belangrijker. In proza mag je best eens een alinea vertellen, maar in poëzie wil je altijd de zintuigen aanspreken. Schrijf je over de zon? Beschrijf hoe de stralen eruitzien, hoe de warmte aanvoelt. Moet de lezer een stofzuiger horen? Laat hem of haar deze dan echt horen. Wees een camera voor de lezer. Laat de lezer zijn waar jij wil dat ze zijn.

Gedichten schrijven – tip 4: Speel met regelafbrekingen

In gedichten worden vaak zinnen gebruikt die doorlopen over verschillende regels. Hiermee kan je de nadruk leggen op bepaalde woorden of een natuurlijk rustmoment creëren. Hoe je het aanpakt is natuurlijk aan jou, maar dichter Greetje Kruidhof geeft in dit artikel 3 tips

Gedichten schrijven – tip 5: Gebruik concrete woorden

Vermijd onduidelijke woorden zoals ‘dingen’, ‘allerlei’ of ‘mooi’, maar ook abstracte begrippen zoals ‘liefde’, ‘vrijheid’ of ‘onwetendheid’. Vervang ze door een specifiek beeld dat deze liefde of vrijheid weergeeft.

Afbeelding

Armen in de lucht met handboeien

Gedichten schrijven – tip 6: Wees voorzichtig met rijm

Je wil niet dat je gedicht klinkt als een Sinterklaasgedicht met woorden die perfect rijmen. Je kan kiezen voor andere vormen van rijm of je kan rijmwoorden helemaal achterwege laten. Probeer het gedicht bijvoorbeeld eerst zonder rijm op te stellen of met alleen alliteraties. Als je voelt dat je er klaar voor bent, voeg dan de rijm toe en kijk of het resultaat het gedicht beter maakt.

Zie ook: Begrippen uit de poëzie

Gedichten schrijven – tip 7: Maak het begin en einde extra sterk

Net als bij een verhaal zijn het begin en het einde extra belangrijk: het begin trekt je lezer het gedicht in en het einde blijft in het hoofd van de lezer hangen. Geef deze dus extra aandacht tijdens het schrijven. 

Afbeelding

Man tilt gewichten op

Gedichten schrijven – tip 8: Ga in discussie

Dichter Karin Lachmising hecht waarde aan discussies met haar redacteur. “Het is prettig om samen te lezen en je werk door de ogen van een ander ook weer terug te lezen. De discussie houdt je scherp, geeft je meerdere mogelijkheden die je kan gebruiken, maar versterkt je ook in de keuze van gedichten en de woorden die je daarvoor hebt gevonden.” Zoek zelf iemand met wie je in gesprek kan gaan over jouw werk, je zult er veel van leren. 

Gedichten schrijven – tip 9: Herschrijven en schrappen

Schrijven is schrappen en bij dichten kom je er niet onderuit. Ga op zoek naar een scherper woord, een mooier metafoor of verschuif woorden heen en weer. Je zal merken dat je gedicht er uiteindelijk beter op wordt!