Afbeelding

Het model van Jung

De gereedschapskist van de schrijver: personages

Zonder personages heb je uiteraard geen verhaal. In dit deel van De gereedschapskist van de schrijver maken we je wegwijs in het dichte oerwoud van schrijftips over personages.

Tips voor je personage

Over personages valt veel te zeggen. Iedere schrijver heeft zo zijn eigen visie op de kracht en geheimen van een goed personage. Deze artikelen helpen je op weg:

8 vragen die je stelt bij het bedenken van een nieuw personage
Vier tips voor de karakterontwikkeling van jouw personage
Hoe introduceer je je personage
In 3 stappen naar een onvergetelijk personage
Zeven tips om een personage vorm te geven

Specifieke soorten personages

Heeft jouw hoofdpersoon geen doorsnee persoonlijkheid of vraagt hij om een andere aanpak dan het gemiddelde personage? Schrijfster Miriam Wesselink licht in haar blogreeks steeds opvallende karaktertypen uit, zoals de narcist. De narcist vindt zichzelf groots, belangrijk en vooral uniek in zijn speciale talenten en prestaties. Of leuk voor in thrillers: de psychopaat en/of sociopaat. Deze personages kunnen uiterst charmant zijn, maar onder de oppervlakte zijn ze manipulatief, gewetenloos en doen ze alles uit eigenbelang.

Schrijf je een historisch boek? In dit tipartikel krijg je advies over het schrijven van een historisch personage.


Alternatieve methoden voor het ontwikkelen van personages

Schrijvers zijn creatieve personen, en vanuit die creativiteit ontstaan ook originele methoden om een personage te ontwikkelen. Leer- en ontwikkelspecialist Laura van der Klugt gebruikt het kernkwadrant van Daniel Ofman om de persoonlijkheid van een personage in te vullen. Het kernkwadrant geeft inzicht in de logische samenhang tussen kwaliteiten en valkuilen en hoe deze zich verhouden tot uitdagingen en allergieën. Deze vier elementen zijn bouwstenen voor dynamiek, spanning en dialoog.

Zie je door de bomen het bos niet meer? Om overzicht te houden in je personages kun je karakterkaarten gebruiken. Deze kun je continu aanvullen tijdens het schrijven en zo heb je altijd een duidelijk overzicht van ieder personage.

Psycholoog Robert Haringsma raadt het persoonlijkheidsmodel van Jung aan om je personage te ontwikkelen. Het model van Jung bestaat uit twee tegenstellingen. De eerste is tussen denken en voelen. De andere is tussen extravert en introvert. Als je dat in een schema zet, hou je vier types mensen over. Deze types kun je gebruiken als basis voor een personage.

Discussies over personages

Bij Schrijven Online raken we maar niet uitgepraat over personages. Op ons forum staan dan ook tientallen discussies waarin schrijvers gedachten uitwisselen over het ontwikkelen van personages. Is het bijvoorbeeld verwarrend als je ieder personage in je verhaal een naam geeft? Is een ‘goed’ personage saai? Er worden ook regelmatig discussies gevoerd over het baseren van personages op bestaande personen. Heb je daar toestemming voor nodig? Welke tips hebben Schrijven Online-leden voor het levendig maken van je personage?

Nog niet genoeg gelezen over personages? In onze schrijfbibliotheek kun je het boek Personages, Conflict, Perspectief van Frans Stüger bestellen. Kijk hier voor meer informatie.