Afbeelding
Bron howtoplanwriteanddevelopabook.blogspot.com
Bron howtoplanwriteanddevelopabook.blogspot.com
Wanneer je – zoals ik – met lange tussenpozen werkt aan het redigeren van je manuscript, omdat je je tijd moet verdelen tussen baan, gezin en boek, omdat de onzekerheid toeslaat, omdat je het druk hebt, je door twijfel wordt verlamd, of omdat je redigeren gewoon niet het leukste onderdeel van het schrijven van een boek vindt, dan willen personages wel eens vervagen.
Het maken van karakterkaarten helpt je om jouw personages levendig te houden en het helpt je om in het verhaal te blijven of er in terug te keren.
Karakterkaarten bevatten een mini-cv van een personage. Naam, leeftijd, geslacht, beroep, hobby’s, uiterlijke kenmerken, eigenaardigheden, rol ten opzicht van andere personages (broer, moeder, leraar, dader, slachtoffer). Om de verbeelding te versterken kun je er een foto bij zoeken, uit een tijdschrift of van het web. Of je kunt zelf een portret tekening maken.
Digitaal of papier…dat is het moderne dilemma. Het voordeel van digitale kaarten is de mogelijkheid om snel digitale foto’s aan je kaart te koppelen. Het voordeel van papieren kaarten is de mogelijkheid om ze boven je werkplek te hangen. Zo kun je de kaarten ophangen in de volgorde waarin ze hun intrede doen in het verhaal en zie je meteen of een bepaald personage te vroeg of juist te laat ten tonele verschijnt.
Voor mijn manuscript Moord in het Blair House – een traditioneel moord mysterie – maakte ik op Pinterest een verborgen bord aan voor mijn karakterkaarten. De meeste afbeeldingen zocht en vond ik op het web. Een enkel portret heb ik zelf getekend. Pinterest is een eenvoudig en goedkoop middel om mee aan de slag te gaan.
Waarschijnlijk kan ik het niet laten om ook nog papieren kaarten te maken. Ik zie het wel voor me, een wand met al die deelnemers aan het mysterie. Het zal tijd en inzet kosten, maar dat kweekt karakter.
Door: Anita Willems-Veenstra
In 2012 heeft Anita de uitdaging gesteld om haar idee voor een traditioneel moord mysterie uit te werken en daadwerkelijk af te maken. Dit deed ze online op het blog Moord in het Blair House en schreef het verhaal in 165 dagen, verspreid over twee jaar. Nu werkt ze aan het redigeren van de ruwe versie van het manuscript. Ondertussen schrijft ze op het blog verder over haar ontdekkingen over het genre moord mysterie, over aanverwante boeken die ze erover leest, of over wat haar inspireert bij het schrijven van haar manuscript. Of juist over waar het stagneert.
Daarnaast schrijft ze op Anita's Dagboek. Op dit blog schrijft ze over dagelijkse belevenissen. Over het moederschap, over opvoeding, over huishoudelijke zaken, over mediteren, over bewuster en kritischer leven. Tot slot plaatst ze af en toe een kinderverhaaltje op De Schatzolder.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!