Dichtvormen – blank vers

De kunst van het dichten kent vele vormen en maten. Toch blijft poëzie vaak wat onderbelicht in Nederland en Vlaanderen. Daarom zet Schrijven Online elke week een dichtvorm online met uitleg, een voorbeeld en een schrijfopdracht. Deze week de beurt aan blank vers.

Vorm

Blank vers is poëzie zonder eindrijm wat wordt geschreven in pentameters. Een pentameter is een vijfvoetige jambe. Dit soort poëzie is verder niet beperkt in lengte.

Blank vers was één van de meest voorkomende dichtvormen en werd voor het eerst geïntroduceerd in de 16e Eeuw in Italië. Ook in Engeland won de dichtvorm aan populariteit. Een bekend voorbeeld van een werk in blank vers is Paradise Lost van John Milton.

Voorbeeld

Het blank vers werd in het Nederlands wat minder beoefend dan in het Engels. Het voorbeeld hieronder is dan ook van de Britse dichter Lord Alfred Tennyson. Het is een klein stukje uit zijn lange gedicht The Princess.

   Sir Walter Vivian all a summer's day

   Gave his broad lawns until the set of sun

   Up to the people:  thither flocked at noon

   His tenants, wife and child, and thither half

   The neighbouring borough with their Institute

   Of which he was the patron.  I was there

   From college, visiting the son,—the son

   A Walter too,—with others of our set,

   Five others:  we were seven at Vivian-place.

Opdracht

Blank vers is eigenlijk proza, maar dan in pentameters geschreven. Kies een bestaand, kort verhaal en herschrijf dit (gedeeltelijk) naar blank vers. Maak je gedicht niet meer dan 15 regels lang.

Je kunt het gedicht in het reactieveld hieronder plaatsen. Er zal geen redactionele feedback op gegeven worden, maar onderling is er uiteraard ruimte voor feedback.

Techniek

Dossier