Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
5 Engelse schrijfboeken die je moet lezen
Als je meer wil leren over het schrijfproces, is het lezen van een schrijfboek een prima startpunt. Voor alle denkbare onderwerpen, invalshoeken en thema’s zijn er wel handboeken geschreven. Onderstaande 5 schrijfboeken moet je écht eens gelezen hebben.
1. Stephen King – ‘On writing: A Memoir of the Craft’
In On Writing beschrijft Stephen King zijn ervaringen als schrijver en geeft hij advies aan iedereen met schrijfambities. Het boek is een autobiografie en schrijfcursus in één. In 2010 verscheen er een jubileumeditie van het boek, waaraan een vernieuwde leeslijst was toegevoegd.
On Writing verscheen in Nederland bij Poema Pockets onder de titel Over leven en schrijven.
Het boek bestaat uit vijf delen:
1. C.V. : Hierin belicht King momenten in zijn leven die zijn schrijfcarrière hebben beïnvloed.
2. What writing is: Hierin moedigt King de lezer aan om het schrijven serieus te nemen.
3. Toolbox: Hierin bespreekt King verschillende schrijftechnieken.
4. On Writing: In dit hoofdstuk geeft King gedetailleerd advies aan aspirant-schrijvers.
5. On Living: a Post-Script: In dit hoofdstuk schrijft King over het auto-ongeluk dat hij in 1999 had en hoe dit zijn leven en zijn schrijfwerk heeft beïnvloed.
bron: Kunst en Cultuur
2. Robert McKee– 'Story: Substance, Structure, Style and the Principles of Screenwriting'
Robert McKee is een beroemd schrijfdocent, zijn werk Story wordt ook wel eens de Bijbel voor scriptschrijvers genoemd. McKee had veel beroemde leerlingen, zoals David Bowie, Julia Roberts en John Cleese. Ook was zijn werk als schrijfdocent het thema van de Oscar winnende film Adaptation, waarin Nicholas Cage de hoofdrol speelt en Brian Cox de rol van McKee vertolkt.
In Story belicht McKee de verschillende concepten uit zijn seminars. Hij geeft een uitgebreide uitleg over de ambacht van het schrijven voor het scherm. Hij begrijpt hoe de elementen van een scenario in elkaar passen en wat de magie is van een verhaal. Zijn boek gaat in op verschillende disciplines zoals structuur, scènes en personages.
Bron: McKee
3. Julia Cameron: 'The Artist’s Way'
The Artist’s Way is een zelfhulpboek dat erop gericht is om mensen te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling, door het stimuleren van hun creatieve en artistieke talenten. Auteur Julia Cameron werkte zelf als journalist en schreef daarnaast verhalen, scripts en essays.
The Artist’s Way werd in 1992 uitgegeven, oorspronkelijk in eigen beheer en later door The Penguin Group. Het boek is ook verkrijgbaar in het Nederlands onder dezelfde titel.
The Artist’s Way bestaat uit een twaalf weken durende cursus gericht op het krijgen en gebruiken van nieuwe artistieke inspiratie. Daarnaast staan het opheffen van artistieke blokkades en het ontwikkelen van zelfvertrouwen centraal.
Bron: Julia Cameron
4. Natalie Goldberg – 'Writing Down the Bones'
Natalie Goldberg is een populaire Amerikaanse schrijver en spreker. Ze is vooral bekend om haar boekenserie over het 'zen' schrijven en het schrijven als een lichamelijke ervaring.
In Writing Down the Bones (1986) biedt ze aanmoediging en advies aan iedereen die graag schrijft. Haar boek richt zich onder andere op het ongeremd schrijven, het luisteren naar jezelf en overkomen van twijfels. Maar ook meer praktische zaken, zoals het efficiënt gebruik van werkwoorden en het kiezen van een werkplek, komen aan bod.
In Nederland en België heeft Goldberg navolging gekregen door bijvorbeeld Geertje Couwenbergh.
Bron: Natalie Goldberg
5. John Gardner – 'The Art of Fiction: Notes on Crafts for Young Writers'
John Gardner was schrijver, boekcriticus, essayist en schrijfdocent. In zijn boek The Art of Fiction, dat in 1983 verscheen, legt hij op een eenvoudige manier de principes en technieken van het schrijven uit. Gardner neemt hierin afwisselend de rol van vriend, mentor en criticus aan.
De kern van zijn aanpak is dat het boek de lezer in een droomachtige toestand brengt, en dat de schrijver er alles aan moet doen om deze toestand niet te doorbreken.
Zijn lessen worden toegelicht met gedetailleerde voorbeelden uit literaire klassiekers.
Bron: Penguin Random House
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!