Start » Nieuws » 5 Nederlandse schrijfboeken die je eens moet lezen

5 Nederlandse schrijfboeken die je eens moet lezen

24 Februari 2017

Als je meer wil leren over het schrijfproces, is het lezen van een schrijfboek een prima startpunt. Voor alle denkbare onderwerpen, invalshoeken en thema’s zijn er wel handboeken geschreven. Onderstaande 5 schrijfboeken van Nederlandse bodem moet je écht eens gelezen hebben.

Geertje Couwenbergh - ZIN: lust in je leven door schrijven

Geertje Couwenbergh gelooft dat we schrijven met ons hele wezen, niet alleen met onze hersenen. Sterker nog: deze kunnen ons tegenwerken wanneer onze schrijflust verdwijnt door alle regels over hoe schrijven hóórt. Met korte hoofdstukken en schrijfopdrachten hoopt Couwenbergh het schrijfvuur in ons weer aan te wakkeren vanuit al onze zintuigen.

Meer info: hier

Brenda van Es –Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven

Duizenden mensen dromen ervan om het verhaal van hun leven op papier te zetten. In de praktijk is het echter zeer lastig om een goed, sterk en helder verhaal op te schrijven. Hoe voorkom je dat je levensverhaal een opsomming van feiten wordt? En hoe bepaal je welke onderdelen van jouw levensverhaal voor anderen interessant zijn om te lezen? Met dit schrijfboek helpt Van Es je stapsgewijs op weg. Via opdrachten kom je tot een structuur voor je boek en tussendoor krijg je talloze tips over onder andere thema’s, dialogen, tijdsprongen en beschrijvingen.

Meer info: hier.


Maaike Molhuysen – Handboek voor schrijvers

Hoe gaat het eraan toe bij een uitgeverij? Waar moet je aan denken als je je boek zelf uitgeeft? En hoe maak je van schrijven je beroep? Schrijfcoach en redacteur Maaike Molhuysen (de Lettervrouw) verzamelde de beste ideeën, tips en adressen op het gebied van creatief schrijven en literair publiceren - van schrijfopleidingen en manuscriptbeoordelingsbureaus tot crowdfunding en het gebruik van sociale media om aandacht te vragen voor je publicaties. 

Meer info: hier.


Mieke Bouma – Storytelling in 12 stappen

'Storytelling in 12 stappen – op reis met de held' is gebaseerd op de Monomythe van Joseph Campbell en The Writers Journey van Christopher Vogler, ook wel bekend als De Reis van de Held. Voor schrijvers en verhalenvertellers vormt deze mythische verhaalstructuur een onuitputtelijke inspiratiebron. In deze praktische schrijfgids behandelt scenarioschrijver en schrijfdocent Mieke Bouma dit verhaalmodel stap voor stap. Dit boek biedt schrijvers en verhalenvertellers richtlijnen voor het construeren van sterke plots en het creëren van universele en levensechte karakters.

Ook van Mieke Bouma: De 12 oerkarakters van storytelling.

Meer info: hier.

Wim Daniëls - Kinderboeken schrijven  

Wat zijn de criteria voor een goed kinderboek? Volgens Wim Daniëls zijn er negen, waaronder spanning, echtheid en humor. Die negen elementen worden hoofdstuk voor hoofdstuk uitgewerkt, aan de hand van voorbeelden uit kinderliteratuur.

Kinderboeken schrijven is een praktische en diepgaande handleiding die geschikt is voor mensen die in hun eentje zitten te ploeteren, maar ook voor cursisten die een schrijfopleiding volgen. Tegelijkertijd biedt het een persoonlijke visie op creatief schrijven voor kinderen.

Meer info: hier.

 

Meer leerzame schrijfboeken vind je in onze Schrijfbibliotheek, waar je ze ook direct kunt bestellen.

« terug naar het nieuwsoverzichtLees Tekstblad!

Neem een (proef)abonnement
Iedere week de leukste schrijfwedstrijden? Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsb

Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.

Het is gratis!
Moleskine cadeau? Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine!

Gratis Moleskine opschrijfboekje bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Bestel nu!
Volg Schrijven Online op Twitter!

Volg Schrijven Online op Twitter!

Volg ons!