Afbeelding

Beeld Pexels

Wekelijkse schrijfopdracht #137

Behoefte aan feedback op je schrijfwerk? Doe dan mee met onze wekelijkse schrijfopdracht, uitgeschreven door onze professionele schrijfcoaches.

Wekelijkse schrijfopdracht

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Odile Schmidt, Wilma van den Akker, Julia van Bohemen, Corrie Gramser, Inanna van den Berg, Marije Catsburg, Elizabeth van den Dries en Nel Goudriaan. Iedereen kan meedoen!

Lees hieronder de 137e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.

Wekelijkse schrijfopdracht #137 – Freewriting 

Door gastschrijfcoach Frank Noë 

Deze week gaan we freewriten of onbegrensd schrijven. Het begrip werd geïntroduceerd door Peter Elbow in het boek Writing without teachers en wordt sindsdien breed toegepast, onder andere door Julia Cameron in The artist’s way. Door onbegrensd te schrijven laat je je niet blokkeren door het stemmetje dat we allemaal regelmatig horen dat zegt dat het toch allemaal niets wordt met dat geschrijf. Bij freewriting benut je de diepere lagen van je creativiteit en kun je blokkades omzeilen. Er is heel veel geschreven over de positieve effecten van freewriting zie de linkjes onderaan deze pagina.

Opdracht

Pak een keukenwekker of zet de wekker op je telefoon op vijf minuten. Zorg voor een rustige omgeving. Pak pen en papier of ga achter je computer zitten. Ontspan. Kies een onderwerp. Alles mag. Wat je ook maar te binnen schiet is goed. Komt er niets? Blijf zitten en wacht tot je iets gevonden hebt. Start dan de wekker of stopwatch op je telefoon en ga dan aan de slag. Schrijf onafgebroken vijf minuten. Denk niet na en lees niet terug. Go!

Als je wilt mag je het resultaat van je freewritingsessie op het forum plaatsen. Maar het hoeft niet. Je mag ook je ervaringen tijdens freewriten delen. Werkte het voor jou? Wat voelde je? Was het moeilijk om niet te letten op spelling/grammatica? Etc.

De bijdragen van deze week zullen niet van feedback worden voorzien, want dat gaat in tegen de essentie van freewriting. Wel zullen we reageren op jullie ervaringen. We zijn benieuwd.

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

  • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'.
  • Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
  • Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook!

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken. 

Techniek