Afbeelding

Geld

Dom J via Pexels

Dit zijn de 10 rijkste schrijvers ter wereld

Van schrijven word je niet rijk, schrijven doe je omdat je er passie voor hebt. Toch zijn er wereldwijd een aantal schrijvers die miljoenen verdienen. Dit is de top 10!

Afbeelding

J.K Rowling

1. J.K. Rowling – 1 miljard dollar

De schrijfster van de magische Harry Potter-boeken heeft groot succes bereikt – ondanks dat meerdere uitgeverijen het manuscript afwezen. Na 7 boeken in de reeks, verfilmingen en meerdere losse boeken, behaalde ze ook succes onder haar pennaam Robert Galbraith. Onder die naam schrijft ze misdaadromans. Hoewel de schrijfster de laatste jaren veel kritiek heeft gehad om haar controversiële standpunten op Twitter, is ze nog niet van de troon gestoten als rijkste schrijver ter wereld.

Afbeelding

James Patterson

2. James Patterson – 800 miljoen dollar

Bestsellerauteur James Patterson heeft in zijn lange carrière meer dan 300 boeken geschreven, wat naast zijn populariteit zeker bijdraagt aan zijn tweede plek op de ranglijst. Hij heeft zelfs het wereldrecord voor de meeste New York Times #1 bestsellers. Hoe hij zoveel boeken geschreven krijgt? Hij werkt aan 31 projecten tegelijkertijd, zo vertelde hij in een interview.

 

Afbeelding

Jim Davis

3. Jim Davis – 800 miljoen dollar

Misschien doet de naam niet meteen een belletje rinkelen, maar zijn creatie zul je zeker kennen. Hij is de bedenker van Garfield! De ondeugende rode kater die gek is op lasagne is nog steeds een bekend stripfiguur. Davis was ook betrokken bij verschillende verfilmingen van Garfield.

 

Afbeelding

Candy Spelling

4. Candy Spelling – 600 miljoen dollar

Carole Gene ‘Candy’ Spelling schreef haar autobiografie Stories from Candyland die binnen twee weken op de New York Times-bestsellerlijst terecht kwam. Haar memoires Candy at Last volgde een paar jaar later. Verder is Candy een tv-persoonlijkheid en werkt ze in de theaterwereld. Niet haar hele vermogen komt dus uit haar boeken.

 

Afbeelding

Matt Groening

5. Matt Groening – 600 miljoen dollar

Nog een stripschrijver, hoewel je hem het beste zal kennen als de bedenker van The Simpsons. De show is de langslopende animatieserie/sitcom in de Verenigde Staten. Van de show zijn ook vele comics uitgebracht.

 

Afbeelding

Paulo Coelho

6. Paulo Coelho – 600 miljoen dollar

De Braziliaanse schrijver is wereldwijd bekend met zijn roman De Alchemist. In 74 landen bereikte het boek de nummer 1-positie van meest verkochte boeken, met in totaal meer dan 35 miljoen verkochte exemplaren. Het is in 59 verschillende talen gepubliceerd. Naast zijn bekendste werk heeft Coelho niet stil gezeten; sinds zijn debuut in 1982 heeft hij 30 boeken geschreven.

 

Afbeelding

Stephen King

7. Stephen King – 500 miljoen dollar

De ‘King’ of horror had je wellicht wel verwacht in dit lijstje. Schrijver van boeken als Misery, It en Carrie staat bekend om zijn spannende verhalen die hij graag en veel schrijft. King vertelde weleens dat hij zichzelf verplicht om 6 pagina’s per dag te schrijven. Hij schreef ook een schrijfboek getiteld Over leven en schrijven. Lees hier vast een paar van Kings schrijftips.

8. Danielle Steel – 400 miljoen dollar

Danielle Steel schrijft romantische romans, die wereldwijd meer dan 800 miljoen keer verkocht zijn. Niet alleen zijn haar boeken populair, ze schrijft ook nog eens veel. Per jaar geeft ze zo’n 4-7 boeken uit.

 

Afbeelding

John Grisham

9. John Grisham – 400 miljoen dollar

Grisham schrijft niet zo veel als Steel, maar toch weet hij elk jaar een nieuwe thriller uit te brengen die goede successen boekt. Hij begon zijn schrijfcarrière met het schrijven van juridische drama’s, aangezien hij rechten gestudeerd heeft en daarna succes behaalde in het civiel recht.

 

Afbeelding

Nora Roberts

10. Nora Roberts – 390 miljoen dollar

Net als Steel staat Nora Roberts bekend om haar romantische verhalen, maar ze schrijft ook misdaadromans onder het pseudoniem J.D. Robb. Ze schreef meer dan tweehonderd romans in beide genres.

Bron: Victor Mochere 

Foto's: 

  • Daniel Ogren, via Wikimedia Commons
  • Susan Solie-Patterson via Wikimedia Commons
  • Duckyderivative work: Connormah (talk | contribs) via Wikimedia Commons
  • Lalive at English Wikipedia via Wikimedia Commons
  • Gage Skidmore via Wikimedia Commons
  • Paul Macleod via Wikimedia Commons
  • Pinguino Kolb via Wikimedia Commons
  • Dev Librarian via Wikimedia Commons
  • Scott Brenner via Wikimedia Commons