Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Tips om te focussen op je schrijfwerk
Zelfdiscipline is een deugd, één waar zelfs de beste schrijvers moeite mee hebben. Het is dan ook niet gek om hulpmiddelen te gebruiken om jezelf af te sluiten van je directe omgeving. Hieronder vind je enkele schrijftips die je daarbij helpen.
Je eigen stekkie
De één schrijft graag thuis, de ander kiest voor de bibliotheek, weer een ander schrijft het liefst in een café. Probeer ook eens de indeling van jouw (schrijf)kamer te veranderen en aanschouw het effect. Ontdek wat voor jou de meest ideale situatie van jouw eigen plek is (deur open of dicht, kat wel of niet in de kamer, et cetera) zodat je die kunt nabootsen als je ongestoord aan de slag wil gaan.
Geen internet
Sociale media zijn een vloek voor schrijvers. Als je verhaal niet wil vlotten, is de neiging om te kijken wat je vrienden aan het doen zijn moeilijk te weerstaan. En hoe kan dat tegenwoordig beter dan met Facebook en Twitter? Vermijd deze afleiding voordat die al je tijd opslokt. Doe desnoods wat de schrijver Jonathan Franzen deed: de internetverbinding van zijn laptop onklaar maken met lijm.
Kortom, verzet je tegen prikkels die je verleiden contact op te nemen met de buitenwereld; die overleeft het wel een paar uurtjes zonder je.
Geen gsm
Als je niet op Facebook of Twitter te vinden bent, dan verwachten mensen dat je in ieder geval nog via Whatsapp of met een sms te bereiken bent. Je telefoon op stil zetten lijkt de oplossing, maar die is niet zo effectief als je denkt. Als jouw telefoon zich in je gezichtsveld bevindt, is de neiging om je berichten te bekijken namelijk veel groter dan door je ringtone. Zelfs als je niks ontvangt gaan je gedachten onbewust uit naar de mogelijkheid, en dat haalt je uit je workflow.
Leg je telefoon dus uit zicht zodat je hem niet ziet trillen, het scherm niet op ziet lichten en dus de neiging vermijdt om toch even te checken.
Oordopjes en hoofdtelefoons
Iedereen kent het: de boormachine om acht uur 's ochtends, de muzikale buurman van een verdieping lager of de huilende baby aan de overkant. Dan kun je naar de bibliotheek gaan, maar ook fluisterende mensen kunnen een afleiding zijn. Een geluidswerende hoofdtelefoon is een uitstekende oplossing, hoewel je ook altijd oordopjes met muziek in kunt doen.
Muziek en stofzuigers
Veel schrijvers zweren bij muziek. De een zet instrumentale klassieke muziek op om niet afgeleid te worden door tekst, en de ander herhaalt telkens weer dat ene rocknummer om die specifieke emotie te ervaren. Het is niet ongewoon voor een schrijver om een speellijst samen te stellen speciaal voor in de schrijfuurtjes.
Simon Vestdijk deed het anders: hij zette de stofzuiger aan. Het monotone gebrom overstemde wat hem het meest stoorde: de onverwachte geluiden, zoals jengelende kinderen, verkeer of gebonk op de trap.
Routine
Alle zelfdiscipline komt voort uit routine. Het beste hulpmiddel om jezelf in die routine te krijgen, is een schema. Stel van dag tot dag vast wanneer je gaat schrijven en houd je hier aan. Je kunt ook vaststellen wat je die dag gaat schrijven, zodat je je daar op voor kunt bereiden. Hoe langer je deze routine volhoudt, hoe gemakkelijker het wordt die omschakeling te maken.
Door: Reinoud Schaatsbergen
Gerelateerd
Techniek
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!