Afbeelding
Pixabay
Pixabay
Bij het schrijven van een goed artikel of een boek is het niet alleen belangrijk dat je de juiste woorden vindt en gebruikt. Het is ook belangrijk dat je tekst foutloos is. Je wilt per slot van rekening de aandacht van de lezer vasthouden tot het einde van de tekst. Fouten leiden af en zorgen voor ergernis.
Het maken van een spellings- of grammaticafout overkomt iedereen wel eens. Vertrouw niet alleen op de spellingscontrole van de tekstverwerker. Deze controle vindt bijvoorbeeld niet alle dt-fouten. Ook het verschil tussen verassen en verrassen wordt niet herkend. Dit kan heel pijnlijke vergissingen opleveren. Het helpt om na het schrijven even iets anders te doen en daarna de tekst nogmaals door te lezen. Dan vallen de eventuele foutjes vaak wel op.
Wat kun je doen als je kwaliteiten ergens anders liggen dan op het vlak van perfecte spelling en grammatica? Dan kan dit overzicht met veelgemaakte fouten je misschien helpen. Natuurlijk vind je hier ook de juiste schrijfwijze.
Te allen tijde is volgens Genootschap Onze Taal het gezegde dat het meest online opgezocht wordt vanwege twijfel over de juiste manier van schrijven.
Deze uitdrukking wordt veel gebruikt en ook vaak fout geschreven. Er wordt bij dit gezegde nog gebruik gemaakt van oude naamvalsvormen. Zo kennen we er nog meer, bijvoorbeeld: van dien aard, uit hoofde van, met dien verstande. De enige juiste schrijfwijze is:
Bij twijfel over d’s, t’s en dt’s: vervang het werkwoord door een vorm van het werkwoord lopen. Hoor je bij lopen een “t” aan het einde? Dan wordt deze ook bij het gebruikte werkwoord geschreven. Een perfect controlemiddel. Voorbeeld:
Bieden jij je aan? Vervang bieden door lopen. Loop jij je aan? Juist is dus:
Het werkwoord lopen kun je ook goed gebruiken als je twijfelt over de schrijfwijze van de gebiedende wijs.
Bereiden je goed voor! Vervang bereiden door lopen. Loop je goed voor! Juist is dus:
Dat is correct na een zelfstandig naamwoord. Wat gebruik je na een onbepaald woord zoals iets, niets, alles of het enige.
Heeft te de betekenis meer dan nodig of te weinig? Dan worden de woorden los geschreven
Teveel en tekort worden aaneengeschreven als het een zelfstandig naamwoord betreft, bijvoorbeeld het teveel, een tekort of het tegoed.
Dan wordt gebruikt na een vergrotende trap. Als wordt gebruikt bij vergelijkingen.
Is het dan jou of dan jij? Schrijf je dan ik of dan mij? Dit levert bij vrijwel iedereen regelmatig twijfel op. De truc is om in gedachten de zin aan te vullen.
Door Loes Orrú-Provoost
Loes Orrú-Provoost is een freelance vertaler en meertalige tekstcorrector en is eigenaar van “Talen & Vertalen”. Ze is een liefhebber van alles wat met taal en tekst te maken heeft zoals quotes, cryptogrammen en het leren van vreemde talen. Bezoek ook de website van Loes.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!