Afbeelding

Een dubbelgeslagen krant op de voorgrond, met op de achtergrond een hoek van twee stapels boeken.

Photo by Beyza Erdem

Literair nieuws: Kinderboekenweek weer van start en De Chabotten schrijven Boekenweekgeschenk 2024

Houd jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.


Kinderboekenweek 2023 weer van start

De Kinderboekenweek 2023 vindt dit jaar plaats van 4 t/m 15 oktober. Deze tien dagen staan helemaal in het teken van het kinderboek. Er zijn meerdere activiteiten door het land heen, onder andere in bibliotheken en op scholen. Het thema is dit jaar ‘Bij mij thuis’, met dit thema wordt ingezet op diversiteit en praten over verschillen en gelijkenissen tussen mensen. 

Het Kinderboekenweekgeschenk is dit jaar Ravi en de laatste magie, van Sanne Rooseboom. Zij schreef eerder Mot en de metaalvissers en Het ministerie van Oplossingen. Yvonne Jagtenberg maakt dit jaar het Prentenboek van de Kinderboekenweek: Mijn huis is jouw huis. Jagtenberg heeft eerder twee Gouden Penselen gewonnen voor haar illustraties.

Bron: CPNB

De Chabotten schrijven Boekenweekgeschenk 2024

Voor het eerst wordt het Boekenweekgeschenk door een hele familie geschreven, namelijk de familie Chabot. Stichting CPNB heeft de familie gevraagd om het Boekenweekgeschenk te laten passen bij het thema ‘Bij ons in de familie’. Niet alleen de schrijvende familieleden doen mee, maar ook moeder Yolanda en de jongste zoon Storm hebben de pen opgepakt. De titel van het Boekenweekgeschenk is Gezinsverpakking.

Namens de familie vertelt Bart Chabot dat het de “grootste en hoogste” eer is om het Boekenweekgeschenk te schrijven. Hij noemt het een zinderend en uniek plan en geeft aan dat de familie een week lang samen het land ingaat om te laten zien hoe waardevol boeken zijn.

De Boekenweek duurt van 16 t/m 24 maart 2024, in deze periode krijgen lezers het Boekenweekgeschenk cadeau bij besteding van 15 euro aan boeken in de boekhandel. Op vrijdag 15 maart vindt het Boekenbal plaats in Internationaal Theater Amsterdam.

Bron: CPNB

Gouden Griffel voor Edward van de Vendel en Anoush Elman

Op het Kinderboekenbal heeft Robbert Dijkgraaf, de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Gouden Griffel uitgereikt aan Edward van de Vendel en Anoush Elman voor hun boek Misjka. De Gouden Griffel is de prijs voor het best geschreven kinderboek van Nederland. De winnaars werden een dag voor de uitreiking bekend gemaakt in het NOS Jeugdjournaal.

Naast de Gouden Griffel is ook het Gouden Penseel uitgereikt, de prijs voor de best geïllustreerde kinderboeken. Die prijs ging naar Djenné Fila voor haar illustraties in Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen. De Gouden Penselen bestaan dit jaar vijftig jaar, daarom is er tijdens de Kinderboekenweek een kaartenset te koop met de 51 winnende illustraties van het Gouden Penseel.

Bron: CPNB

Genomineerden Boekenbon Literatuurprijs 2023 bekend

De genomineerden van de Boekenbon Literatuurprijs 2023 zijn bekend gemaakt. Dit is de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek van het jaar. De prijs is verbonden aan de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie. De negen genomineerde titels van dit jaar zijn:

Saskia de Coster – Net Echt
Tiemen Hiemstra – W.
Roxane van Iperen – Dat beloof ik
Richard Osinga – Munt
Jan Vantoortelboom – Mauk

Op 9 november wordt in Den Haag de winnaar bekend gemaakt. Bij de Boekenbon Literatuurprijs hoort ook het Boekenbon Betoog, die wordt dit jaar geschreven en uitgesproken door schrijver en columnist Bas Heijne.

Bron: Boekenbon Literatuurprijs
 

Uitgeven