Afbeelding

Ierse schrijver Paul Beckett schreef vaak over de pessimistische kant van de menselijke natuur.

Economische crisis leidt tot treuriger literatuur

Economische crisis leidt tot treuriger literatuur, blijkt uit onderzoek.Uit de resultaten van een onderzoek onder leiding van professor Alex Bentley van de universiteit van Bristol blijkt dat schrijvers na een economische crisis treuriger boeken schrijven dan in tijden van voorspoed. Het treurigst zijn de boeken die tien jaar na een crisis verschijnen.

Onderzoekers spitten door meer dan vijf miljoen door Google gedigitaliseerde boeken uit specifieke periodes in de Amerikaanse en Britse geschiedenis, bijvoorbeeld de Eerste Wereldoorlog en de crisis in de jaren ‘30. Ze vergeleken hoe vaak woorden die een bepaalde emotie oproepen werden gebruikt.

‘Literaire ellende index’

De woorden waar de onderzoekers op letten, werden geïndexeerd in zes categorieën: woede, afgunst, angst, blijdschap, somberheid en verbazing. Vervolgens werd in een ‘literaire ellende index’ uitgerekend hoeveel ‘verdrietwoorden’ er in de boeken voorkwamen tegenover ‘blijdschapwoorden’.

Het aantal ‘verdrietwoorden’ bleek in bepaalde periodes hoger te zijn, doorgaans tien jaar na een economisch slechte periode zoals de Eerste Wereldoorlog en de crisis in jaren ‘30. De onderzoekers voerden hetzelfde onderzoek uit met Duitstalige boeken. De resultaten waren vergelijkbaar.

Mens en literatuur

Volgens econoom Paul Ormerod, medeauteur van het onderzoek, bewijzen deze resultaten dat de literatuur, in tegenstelling tot wat sommige postmodernistische literatuurwetenschappers hebben beweerd, niet los gezien kan worden van de tijd waarin zij is geschreven.

Wat vind jij? Ben je het eens met Ormerods uitspraak, of juist niet? Laat hieronder een reactie achter.

Bron

www.telegraph.co.uk/culture/books/booknews/10559375/Economic-downturns-fuel-sad-books-claims-study.html