Stoppen met roken door creatief schrijven

Volgens onderzoek helpt creatief schrijven om te stoppen met roken.Volgens een artikel op Gezondheidsweb en een programma van de American Lung Association helpt creatief schrijven bij het stoppen met roken. Met name het bijhouden van een dagboek zou helpen.

Gezondheidsweb schetst een situatie waarin een roker zich kan bevinden: de sociale kring geeft advies om te stoppen met roken, zoals een gezond dieet en veel lichaamsbeweging, maar dit volstaat niet om daadwerkelijk te stoppen met de gewoonte. Een zogeheten roken-dagboek helpt in dat geval.

Door je gevoelens en gedachten op te schrijven in een dagboek, met name die omtrent het stoppen met roken, neemt de drang om te roken af. Gezondheidsweb raadt aan op te schrijven wat je eet, wanneer je eet, waar je van dag tot dag mee bezig bent en wat je gevoelens daarbij zijn. Schrijven over de drang om te roken helpt ook, zolang het maar bij de drang blijft.

Gezondheidsweb ontleent deze informatie aan de American Lung Association, die een Freedom from Smoking Program heeft waarin creatief schrijven een cruciaal onderdeel is. Advies vanuit de organisatie is door de behoefte aan een sigaret met andere mensen te bespreken via een online forum, omdat je dan uitvoerig naar elkaar kunt schrijven over de gevoelens die je bij het stoppen hebt. Ervaringen van andere mensen helpen bovendien om je eigen situatie te relativeren.

Schrijven over het stoppen met roken helpt voornamelijk vanwege het therapeutische effect dat creatief schrijven teweegbrengt. Schrijven zorgt voor een emotionele verwerking in de hersenen. Onderzoekers suggereren bovendien dat schrijven over negatieve ervaringen op lange termijn een positief effect kunnen hebben op zowel de fysieke als de mentale gezondheid.

Bron

www.gezondheidsweb.eu/roken/schrijven-kan-helpen-om-te-stoppen-met-roken