Afbeelding

Dids Pexels

Van Dids via Pexels.com

De vreemde schrijfrituelen van bekende auteurs

Dat schrijvers een buitengewone fantasie hebben, is over het algemeen bekend, maar hun eigenaardige schrijfgewoonten worden minder vaak besproken. Hieronder lees je vreemde rituelen die auteurs gebruikten om hun beste werken te bedenken.

Ondersteboven hangen 

Dan Brown is onder andere bekend van The Da Vinci Code.  Zijn boeken zijn meer dan 200 miljoen keer verkocht in 56 landen, dus er mag gerust gezegd worden dat hij een van de beste is in zijn vak. Eén van zijn meest opvallende schrijfrituelen is om bungelend te schrijven. Brown deelde dat hij een verstelbaar harnas gebruikt dat aan het plafond van zijn kantoor is bevestigd. Het idee achter zijn schrijfgewoonte is dat het de bloedcirculatie positief beïnvloedt, waardoor hij langer en effectiever kan schrijven.

Omringd door overrijp fruit

Friedrich Schiller, de beroemde dichter en toneelschrijver, had vaak moeite met zijn concentratie. Daar had hij een oplossing op bedacht, namelijk door zijn bureau te vullen met overrijpe appels. De geur zou zijn creativiteit en concentratie moeten stimuleren en het werkte. Het is een eigenaardige schrijfgewoonte en de meeste van ons zouden het niet eens uitproberen, maar het hielp hem om vele van zijn belangrijke werken produceren.

Schrijven in paarse inkt

Lewis Carroll is de auteur van Alice in Wonderland had de schrijfgewoonte om zijn teksten alleen in paarse inkt te schrijven. Ook had hij de gewoonte om altijd hetzelfde merk pen en papier te gebruiken. Hij werkte als wiskundedocent aan de universiteit van Oxford, en gebruikte dezelfde kleur om zijn studenten te corrigeren.
 

Indexkaartjes gebruiken

Vladimir Nabokov, een Russisch-Amerikaanse schrijver en dichter, schreef verschillende gebeurtenissen op indexkaartjes, die hij door elkaar gooide om het vervolgens te herschikken. Hij gebruikte honderden kaartjes per geschreven verhaal. Hij bleef net zo lang schudden tot hij er een duidelijk beeld bij in zijn hoofd kreeg. Op deze manier vulde hij de gaatjes in zijn romans. 

Nachtdwaler

Charles Dickens was de schrijver van onder andere Oliver Twist. Ook hij had zijn portie eigenaardigheden. ’s Nachts liep Charles lange afstanden in Londen en dacht dan scènes uit voor zijn verhaal. Charles verzon plots die hij dan hardop repeteerde, terwijl hij door donkere steegjes maneuvreerde.

Bronnen: shareandco., Tell a talepenguin.com.au