‘Als je niet schrijft, werkt het onderbewuste gewoon door’

‘Als je niet schrijft, werkt het onderbewuste gewoon door’Boeken en verhalen schrijven gebeurt niet vanzelf, maar dat geldt ook voor liedteksten en zelfs cabaretprogramma’s. Cabaretière Katinka Polderman weet er alles over en vertelt in haar column in het tijdschrift Scènes over hoe zo’n voorstelling tot stand komt.

‘Het maakproces begint met dingen doen die echt móeten voordat het schrijven begint. Wasjes draaien, wandelen, planten verpotten, dat soort dingen. Door kunstenaars -die het allemaal zo doen- zijn er zinnen bedacht om dit gedrag te rechtvaardigen. ‘Als je niet schrijft, werkt het onderbewuste gewoon door’ of ‘creativiteit stroomt pas bij ontspanning’,’ aldus Polderman.

Na ongeveer twee maanden schrijven heeft ze een halfuur materiaal en is ze tevreden over haar werk, totdat ze met de regisseur om tafel gaat zitten. De twijfel slaat toe, want de stukken lijken meer op nagelaten notities van een verwarde man dan op de opschrijfboekjes van Toon Hermans. Dan slaat de try-outperiode toe, waarin je aan alles twijfelt en wenst dat je een ander beroep had gekozen.

Maar dan sta je uiteindelijk een fantastische premièrevoorstelling te spelen en is het af. ‘Deze voorstelling? Ach, eigenlijk schreef deze voorstelling zichzelf.’

Dat er ook nog talent, moed, discipline en magie voor nodig is, wordt ten volle benadrukt.

Lees hier de gehele column.

Deze column komt uit het tijdschrift Scènes 4 Dit nummer lezen? Kijk in de kiosk. Scènes thuis ontvangen? Word abonnee!

Bron

http://www.scenes.nu/nieuws/column-katinka-polderman-talent-moed-en-discipline

Techniek

Service