Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Korte verhalen schrijven en uitgeven, tips?

14 juni 2012 - 13:18
Hallo allemaal, Ik heb een vraag aan de alwetende forumleden ;) Komend schooljaar zou ik graag voor het eerst mijn korte verhalen willen insturen. Ik ben van plan deze zomer hard aan mijn manuscript te werken, maar dan heb ik eerst nog een brandende vraag. Meerdere mensen hebben mij verteld dat uitgeverijen niet staan te springen om korte verhalen, maar daar kan ik niet te veel naar luisteren: het is nou eenmaal mijn (huidige) stijl. Wat ik graag zou willen weten: Hoeveel woorden tellen de meeste korte verhalen? Wat zien de uitgeverijen het liefst? En zijn er uitgeverijen die wél staan te springen om korte verhalen? Welke staan daar om bekend? Alvast bedankt! :)

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 juni 2012 - 13:58
Dag kronski, hou je vooral bij je eigen stijl. Al is dat een commercieel minder interessante stijl. Want daar wringt de schoen, korte verhalen verkopen gewoon niet zo goed, net als poezie. Helaas. Maar voor veel uitgevers reden om terughoudend te zijn. Bij mijn weten zijn er geen uitgevers die zich desondanks specialiseren in korte verhalen. Maar kijk eens in de schrijfgids: http://www.schrijvenonline.org/schrijfgids/uitgev…. Speur in hun fondsen, misschien vind je iets. En hoe lang een kort verhaal is? Zo tussen de 1000 en 10.000 woorden. Maar de meningen verschillen. Snijders is beroemd geworden met verhalen van, wat is het, 200 - 300 woorden. Er bestaan zelfs romans van 5 woorden. Hoe je gewoon bij je eigen stijl, laat het misschien hier proeflezen en speur bij de uitgevers.

Lid sinds

17 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
14 juni 2012 - 14:15
Kronski, de mensen hebben gelijk. Uitgevers zitten niet op korte verhalen te wachten. In het verleden heb ik namens een heleboel sollers een manuscript met heel veel korte verhalen naar diverse uitgever gestuurd, waardoor ik er inmiddels wel wat meer van afweet. Uitgevers geven soms korteverhalenbundels uit, maar meestal staan daar minimaal een aantel reeds gevestigde schrijvers in en dan zit er soms wel eens een verhaal tussen van iemand die bijvoorbeeld net een boek heeft uitgegeven. Sommige uitgever hebben ook wel eens schrijfwedstrijden, dan hebben ze al een boek vol verhalen en mag één wedstrijdwinnaar ook in de bundel. We hadden ook een uitgever gevonden die onze verhalen echt goed vond, maar aangaf dat korteverhalenbundels niet verkopen. Zij vroeg of de schrijvers ook romans wilde schrijven.Mijn tip: doe mee aan schrijfwedstrijden. De meeste staan hier op de site.

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 juni 2012 - 14:54
Ik zou eerst meedoen aan wedstrijden (als je een juryrapport krijgt, is dat ook nog een goede manier om je schrijven te verbeteren) en proberen je verhalen in tijdschriften gepubliceerd te krijgen. Dan heb je toch meer om op je CV te zetten om eventueel een uitgever te overtuigen, al zal dat moeilijk blijven. De enige uitgeverij die ik ken die zich specialiseert in kortverhalen (vanaf 5.000 woorden, dus niet de hele korte helaas) en novellen (tot 25.000 woorden) is Parelz. Maar de meeste auteurs in hun fonds komen ook niet uit het niets, die hebben al een of meerdere romans op hun naam staan, of goede resultaten behaald in wedstrijden, of zijn al in tijdschriften gepubliceerd, ....

Hay

Lid sinds

19 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 juni 2012 - 15:46
Ik kan me daar alleen maar bij aansluiten. De kans om als onbekende schrijver een reguliere uitgeverij voor een verhalenbundel te interesseren is praktisch nul. Ik zou dus het schrijven van die korte verhalen vooral als een soort investering zien en om te beginnen aan wat schrijfwedstrijden mee gaan doen. Ik krijg uit je post niet de indruk dat je al erg veel schrijfervaring hebt. Via schrijfwedstrijden krijg je meer zicht op je eigen schrijven en kun je op den duur beter inschatten hoe reëel het is om iets naar een (reguliere) uitgever te sturen. Daarnaast kan het heel erg helpen: * om een (al dan niet schriftelijke) schrijfcursus te volgen * om wat goede schrijfboeken aan te schaffen * om te zorgen voor een paar goede proeflezers * om als je de kans krijgt mee te doen aan een schrijfworkshop Maar omdat je al concrete plannen hebt om iets naar een uitgever te sturen, ga ik er eigenlijk van uit dat je al het een en ander in die richting ondernomen hebt.

Lid sinds

18 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 juni 2012 - 16:53
Je kunt ook kijken op tenpages.com. Ik heb daar namelijk een boek gezien dat ook een verzameling korte verhalen was en die werd toen ook nog uitgegeven ook. Je moet er natuurlijk wel zelf moeite voor doen, maar ach dat heb je er wel voor over toch?

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 juni 2012 - 17:46
Bedankt voor de reacties, leuk! :) Om even bij Hay te beginnen: Ik schrijf al heel wat jaren. Ik heb tijdens mijn puberteit heel veel gedichten geschreven, heb rond mijn 21ste vijf jaar lang voor landelijke tijdschriften geschreven en ben de laatste jaren weer heel serieus bezig met mijn proza/poëzie. Een schrijfcursus heb ik al gevolgd, namelijk: Creatief literair proza schrijven. En voor het vak Zakelijk schrijven (waarvoor ik zes totaal verschillende teksten moest schrijven, die helemaal niet 'zakelijk' waren) heb ik onlangs een 9 gehaald. Dus ik denk dat ik zeker wel wat ervaring heb opgedaan. Dat je een andere indruk krijgt, vind ik echter niet zo vreemd: van uitgeverijen heb ik namelijk nul komma nul verstand. Vandaar mijn vragen :) Vanmiddag heb ik 'Korte verhalen schrijven' van Ton Rozeman gekocht, dus die ga ik straks lezen. Als je me andere boeken wilt aanbevelen, kom maar op! @alle anderen: Bedankt! Ik dacht niet echt na over wedstrijden of tijdschriften, maar zeker een goed idee! Ik ben onmiddellijk gaan surfen en las dat de VPRO Gids elke maand een kort verhaal publiceert. Weten jullie toevallig of ze dat nog steeds doen? En wat mijn stijl betreft. Ik typte expres (huidige), omdat ik nog niet klaar ben voor een hele roman. Natuurlijk zou ik die graag willen schrijven, maar dan moet ik me nog even verder ontwikkelen ;) @Thérèse: Bedankt voor de link!

14 juni 2012 - 20:00
Pure Fantasy neemt geen nieuwe verhalen meer aan, het tijdschrift stopt aan het eind van het jaar. Een literair tijdschrift met de creatieve titel KortVerhaal (voorheen De Tweede Ronde) is onlangs gestopt. Wat veel schrijvers nu doen is via Smashwords hun korte verhalen los publiceren en verkopen (minimumprijs voor een Smashwords-boek is $0.99). Er zijn soortgelijke initiatieven met moeilijke namen die ik me zo niet kan herinneren. Of dit gaat werken is nog niet duidelijk, je moet zelf goed redigeren etc. als je niet met een (goede) uitgever in zee gaat. Verder is er nog uitgeverij Parelz (hebben ook een tijdschrift) die zich in korte verhalen specialiseren.

Hay

Lid sinds

19 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 juni 2012 - 22:10
Het boek van Rozeman moet ik zelf ook nog kopen (en lezen natuurlijk). Nou ja, ik ben toch bijna jarig, dus dat gaat meteen naar mijn lijstje. 8) Ik heb nog wel een paar titels voor je die ik zelf zowel erg nuttig als prettig leesbaar vond: * Jan Veldman: De 36 dramatische situaties (om in te grasduinen als je even geen inspiratie hebt) * Mieke Bouma: Storytelling in 12 stappen (geldt ongeveer hetzelfde voor) * Paul Sebes: Bestseller (een must als je iets van de Nederlandse uitgeverswereld wilt begrijpen) Veel succes gewenst! Je laatste post maakt me duidelijk dat je zeker niet van nul start. ;)