AVI-indeling wijzigt in 2008

Voor iedereen die de AVI-indeling eindelijk onder de knie heeft: er komt een nieuwe indeling. Er is een overgangsperiode gaande. Alle bibliotheekboeken worden omgezet in het nieuwe systeem en de uitgeverijen gaan bij nieuwe boeken ook de nieuwe indeling gebruiken. Had eigenlijk al in januari zo moeten zijn, maar sommige uitgevers stellen het een half jaar uit. Die nieuwe indeling gaat bestaan uit 12 niveau's. Ik heb er al een beetje informatie over, maar weet nog niet exact welke eisen bij welk niveau horen. Wel heb ik een omrekentabel van oud naar nieuw. Die is helaas een beetje 'ongeveer'. Heb je een AVI 5 boek dan kan dat in de nieuwe indeling zijn E4 of M5 (lees: het gemiddelde niveau van een kind Eind groep 4 of Midden groep 5). Oeps, dat wordt weer studeren. Wie het nodig heeft voor haar/zijn schrijven kan ik wat summiere informatie al doorsturen.

Lid sinds

19 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Komt eraan. Marcoqrl, je bent een grapjas. Ik kan niet eens iets op mijn website zetten in een zichtbaar deel, laat staan dat ik een onzichtbaar deel kan verzinnen...
30 november 2007 - 21:56

Lid sinds

19 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Een paar uitgeverijen hebben zich erop toegelegd om die uit te geven. En ja, voor jonge kinderen zie je in de boekhandels bijna alleen AVI-boekjes staan. Vooral in de kast van 6 tot 10 jaar. Dat is logisch want anders kunnen ouders en tantes niet inschatten of het boek geschikt is voor het kind dat jarig wordt. Niet alle niveaus worden echter goed aangegeven. Sommige uitgevers doen het een beetje met de natte duim.
30 november 2007 - 23:16

Lid sinds

19 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb geloof ik geen mailadres van je Jeanet? Of wel, er staan drie Jeanets in mijn adresboek, welke ben jij? Stuur me even een berichtje via de contactknop dan reply ik daarop door de bijlages bij te sluiten.
1 december 2007 - 12:19

Lid sinds

19 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Stuur me even een berichtje via de contactknop, Ceridwen, dan weet ik weer welk e-mailadres van jou (en niet verouderd) is. En Jeanette ook. Ik kan het hier niet 'aanhangen' als bijlagen aan de berichten via de contactknop. Het zal wel een ruime overgangsperiode worden. Wat ik wel duidelijker vindt nu is de aanduiding. Als er staat AVI E3 dan is dat het gemiddelde technisch leesniveau van een leerling eind groep 3. Dan kun je als ouders ook makkelijker vergelijken of je kind snel is of juist langzaam.
2 december 2007 - 20:25

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Beetje off-topic misschien maar over die Cito gesproken: Hoe gaat het allemaal met dat Cito-gebeuren? Ik moet me inleven in een meisje van ongeveer twaalf maar hoe laat in het jaar krijgen ze nou de echte Cito en niet de entreetoetsen van groep 7? Ik ben niet voor de Citotoets. Een momentopname. En als je faalangst hebt (en dat had ik toen echt) kun je het wel schudden. Plus slechte concentratie ... Dan weet je het wel. Goed, dat inleven kan ik volgens mij wel. Haha. Maar wanneer alles precies plaatsvindt weet ik niet echt.
3 december 2007 - 0:41

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
De citotoets is altijd in februari. Even van het net geplukt: http://toetswijzer.kennisnet.nl/html/nieuwsbrief/… Afnamedata Citotoets 2008 Cito heeft onlangs de afnamedata van de Citotoets in 2008 bekend gemaakt. De Eindtoets Basisonderwijs wordt afgenomen op 12, 13 en 14 februari 2008. >>Informatie over de Eindtoets Basisonderwijs op Cito.nl
3 december 2007 - 10:23

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Krijgen jullie van je uitgever geen richtlijnen? Ik schrijf veel AVI-boekjes voor Zwijsen en die sturen me bij iedere opdracht een overzicht van hoeveel lettergrepen, woorden, zinnen, etc. Daar hoef ik dus zelf niet over te prakkizeren, ik kijk gewoon in de lijst. Overigens is het nieuwe niveau erg wennen. Ik heb al een aantal boekjes volgens het nieuwe systeem geschreven en vooral AVI+ is lastig. Het moet echt AVI+ zijn, mag dus niet per ongeluk M7 oid zijn. Als je een gemiddelde roman voor volwassenen zou meten, zou je op ongeveer AVI5 uitkomen... geen makkie dus!
5 december 2007 - 15:32

Lid sinds

18 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Avi vijf voor volwassenen en onze achtste groepers mogen aan de Avi zeven begrijp ik dat goed? Nee, ik krijg geen richtlijnen van de uitgever, die moet ik nog vinden! Maar ik wil me niet storten in iets wat ik niet blijk te kunnen. En aangezien ik aan de oude AVI niet toegekomen ben lijkt het mij en mijn schoonzus aardig nuttig etcetera om hiermee te gaan oefenen. Kweekt meteen beetje meer begrip tussen schrijver en juf, zeg maar. Toen ik nog op de Pabo zat en niet schreef vroeg ik me ook af waarom de Avi boeken zo saai waren om voor te lezen, het is echt een heksentoer om je klas er dan bij te houden. Liever koos ik een prentenboek. Nu ik weet hoe lastig Avi schrijven is, besef ik dat een spannend AVI boek op niveau 1,2,3 ook een heksentoer is. Schrijvers als Tonke Dragt, Paul van Loon en ene Zjors schrijven ze met voldoende afwisseling maar ik zie ze ook met zinnen als: " Lot heeft een step. Een step en een ster. Pa pakt de ster. De ster mag op step. " Het spijt me, daar heeft vast iemand erg zijn best opgedaan maar hoe ik daar als leesmoeder nog wat leuks van moet maken weet ik echt niet.
5 december 2007 - 15:59

Lid sinds

19 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Femke, niet iedere uitgever is op tijd op de hoogte gesteld van de inhoud van die wijzigingen. En ook niet elke uitgever wil meteen volgen als KPC en Cito kikken. En dat heeft vermoedelijk weer alles te maken met commercie en onderlinge twisten. Bij Zwijssen zit je wat dat betreft wel goed. Zo hoort het ook te gaan.
5 december 2007 - 17:14

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
kHeb nog wat richtlijnen gevonden: E3 komt ongeveer overeen met AVI2: - gemiddelde zinslengte: 7 woorden - iedere zin op een nieuwe regel - samengestelde zinnen over 2 regels verdeeld (in beperkte mate gebruiken) - hoofdletters aan begin zin en voor namen. - simpele eenlettergrepige woorden, maar ook woorden eindigend op dt, ng, nk, woorden met twee medeklinker voor- en/of achteraan het woord: stoel, werk, stank, woorden met drie medeklinkers voor- of achteraan het woord: straal, kampt. - tweelettergrepige of samengestelde woorden zonder spellingsmoeilijkheden: voetbal, mamma, patat. Niet: jachthuis, hondsmoe - verkleinwoord: huisje, boompje. Niet: sterretje. Als ik nog wat meer binnenkrijg, laat ik het weten.
6 december 2007 - 14:56

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Oké, bedankt Ing! Ik vind het trouwens knap dat jullie via die regeltjes kunnen schrijven. Ikke eigenwijs. Moeilijk om je aan die regels te houden. Daarom zal ik er denk ik net na zitten.
9 december 2007 - 22:28

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Zjors, ik stuit net bij toeval op dit bericht. Ik ben veel te lang niet hier geweest, dat is duidelijk. Ik begrijp dat jij waardevolle informatie bezit over het nieuwe systeem, dus als je wilt, mag je het mij ook wel toesturen. Heb je mijn mailadres nog uit een grijs verleden?
14 januari 2008 - 19:26