Vervolg van het artikel Stappenplan: je boek in eigen beheer uitgeven van het zesde nummer van Schrijven Magazine van 2013. Het volledige artikel lezen? Bestel het nummer hier na.

Nog meer regelwerk: logistiek en administratie

Toen onze boeken – ruim een half jaar nadat we waren begonnen met de redactie en samenstelling – gedrukt waren, kwamen er zo’n veertig dozen van de drukker. Die moet je ergens kwijt. Heb je geen zolder of opbergruimte (een schuur of garage kan te vochtig zijn voor boeken!), houd dan ook rekening met opslagkosten. Informeer of je boekoplage is verzekerd onder je inboedelverzekering in geval van brand. Zo niet, dan is een extra tijdelijke verzekering geen overbodige luxe.

Aan de hand van de afmeting, papiersoort en aantal bladzijden kan de drukker berekenen hoe zwaar een boek wordt. Dit is van belang voor de verzendkosten. Bij het tweede boek hadden wij binnen een maand na de release 1.100 bestellingen. Partijenpost kan dan een goedkopere optie zijn. 

Veel van de bestellingen van onze Springsteen-boeken liepen via een bestelformulier op onze site. Mensen moesten wel in een tabel opzoeken hoeveel ze moesten betalen (al naargelang aantal boeken en land van bestemming voor bestellingen van buitenlanders) en dat bedrag zelf overmaken. Het ingevulde bestelformulier kwam als een mailtje bij ons binnen, waaruit de adresgegevens in één keer gekopieerd en geplakt konden worden op een adresetiket voor de verzenddoos.

In Excel hielden we een overzicht bij van de bestellingen en betalingen. We verstuurden een boek pas nadat de betaling binnen was. Veel van de tweeduizend exemplaren hebben we zelf ingepakt en opgestuurd. Ook als het boek af is, heb je er dus nogal wat werk aan. Met vrienden, familie en een paar vakantiedagen kregen we binnen een maand de eerste grote lading boeken de deur uit. Nu, vierenhalf jaar later, is ons tweede boek bijna uitverkocht (bij ons eerste boek lukte dat binnen twee jaar).

Copyrights en portretrecht

Bij het uitgeven van een boek met foto’s krijg je te maken met copyrights en portretrecht. Het copyright ligt over het algemeen bij een fotograaf of fotobureau. De fotograaf betaal je een vergoeding voor het gebruik van de foto. Degenen die worden afgebeeld, hebben portretrecht. Die steken bij een VIP net iets anders in elkaar dan bij de gewone man, maar kort gezegd komt het erop neer dat je geen foto’s mag publiceren zonder toestemming van de geportretteerde.

Dit geldt niet voor foto’s die tijdens concerten door persfotografen met accreditatie zijn gemaakt en ook niet voor bepaalde persfoto’s die gratis door het persbureau van de artiest ter beschikking van media worden gesteld. Maar een fan mag bijvoorbeeld officieel geen foto’s maken tijdens een concert, dus zou je voor die foto’s toestemming voor publicatie moeten vragen bij het management van de artiest.

Meer informatie over beeldrecht vind je op: www.pictoright.nl

Wel of geen isbn

Ook een particulier kan (voor nog geen tien euro) een isbn-nummer aanvragen bij Bureau ISBN. De vraag is of je dat echt nodig hebt. Wil je de boeken uitsluitend via een eigen verkoopkanaal verkopen, dan is het niet per se noodzakelijk. Wil je het boek ook aan de boekhandel en bibliotheken aanbieden, dan heb je er wel eentje nodig. Met het isbn kan de drukker een barcode genereren die op de achterkant van het boek wordt gedrukt.

Een isbn aanvragen doe je op: https://portal.boekhuis.nl/isbn

Muriël Kleisterlee is freelance eindredacteur/tekstschrijver en in te schakelen voor schrijfcoaching, manuscriptbeoordeling en uitgeefadvies voor non-fictieboeken. Bezoek hier haar website.