Start » Woordenboek van het web

Woordenboek van het web

Woordenboek van het web

Op deze pagina vind je een webwoordenlijst van termen die je tegen kunt komen als je je op internet met schrijven bezig houdt.

Deze pagina hoort bij het boek Schrijfwijzer voor het web van Chrétien Breukers en Merel Roze: www.schrijvenonline.org/schrijfbibliotheek/schrijfwijzer-voor-het-web

ADSL
Asymmetric Digital Subscriber Line. Snelle internetverbinding via de telefoonlijn.
www.tele2.nl
www.telfort.nl
www.xs4all.nl

Avatar
Een foto of een plaatje dat het ‘beeldmerk’ is van een gebruiker van een blog of de site. Voor bezoekers geldt dit als herkenningspunt. Soms is dit een foto van de gebruiker zelf, maar vaak ook wordt de afbeelding gebruikt om interesses aan te geven.

Boektrailer
Korte reclamefilm, of een soort videoclip, ter ondersteuning van een boek dat gaat verschijnen
www.youtube.com/my_playlists

Chatten
Mogelijkheid om korte berichten met elkaar uit te wisselen in een afgesloten gedeelte van een website of blog. Veel socialenetwerksites bieden de mogelijkheid om te chatten, maar er zijn ook aparte chatdiensten, zoals die van Microsoft, Microsoft Chat.
www.msn.com

CMS
Afkorting van Content Management Systeem. Een instrument (softwaretool) waarin je — onder andere — blogberichten kunt schrijven en opmaken. Zit standaard bij een weblog, wordt bij een website vaak als apart programma geleverd. Voorbeelden: Joomla, Drupal, Etomite.
www.joomla.org
www.drupal.com
www.etomite.org

Communities
Websites of blogs waar een groep mensen met een gemeenschappelijke interesse of gemeenschappelijk doel zich verzamelt. Voorbeelden: socialenetwerksites als Hyves en Facebook; websites als ouders.nl, Schrijven Online.org en marktplaats.nl.
www.hyves.nl
www.facebook.com
www.ouders.nl
www.schrijvenonline.org

Content
Engels voor de inhoud van een site of weblog. Alle geschreven tekst, alle foto’s, alle filmpjes, alle reacties en alle tweets op een site of weblog vormen samen de content ervan.

Dode blog
Weblog die ooit, in een dappere opwelling, is begonnen, maar niet meer wordt onderhouden. Het meest recente bericht is vaak van oude of oudere datum. Is niet altijd even vrolijk om te zien. Wereldwijd wemelt het van de dode blogs. Die vormen samen een soort digitaal kerkhof.

Dode boom
Populaire benaming voor ‘oude media’ die zich van bedrukt papier bedienen, zoals kranten, tijdschriften en folders. Minachtend bedoeld. Gebruikt om het superieure gevoel van de oude media belachelijk te maken.
www.volkskrant.nl
www.telegraaf.nl
www.vn.nl
www.hpdetijd.nl

Domeinnaam
Naam waaronder je site of blog bereikbaar is. De opmaak is altijd hetzelfde: [naam al dan niet met www ervoor].toevoeging (bijvoorbeeld .nl of .com).
www.google.nl/search?q=domeinnaam+registreren&ie=u...

E-boek
Digitaal opgemaakte tekst, die via een site is te lezen of die je kunt downloaden (al dan niet gratis) om op je computer, laptop, e-reader of mobiele telefoon te lezen. Maakt teksten semipermanent beschikbaar.
www.e-book.nl
www.bol.com/nl/m/boeken/digitale-boeken/index.html
www.amazon.com/Kindle-Books/b/ref=sa_menu_kbo3?ie=...

E-reader
Apparaat waarmee je e-boeken die je hebt gedownload kunt lezen. Amazon heeft sinds 2007 de Kindle, die in de Verenigde Staten aan een stormachtige opmars bezig is. Europa lijkt rijp voor de e-reader, maar op een of andere manier ligt de uitgeefindustrie nog dwars. De e-reader is een bedreiging voor de uitgeverijen die zich richten op de exploitatie van het papieren boek, maar biedt ook — om het in marketingtaal te zeggen — ‘nieuwe kansen’.
www.amazon.com
www.ereaders.nl
www.bol.com/nl/m/elektronica/e-readers/index.html
www.bol.com/nl/m/elektronica/e-readers/index.html

Facebook
Socialenetwerksite. Bezoekers die zich hebben aangemeld kunnen bloggen, mailen en chatten. Het plaatsen van links en video’s behoort tot de mogelijkheden. In 2004 opgericht door Mark Zuckerberg. Had in september 2009 300 miljoen leden.
www.facebook.com

Hashtag
Hashtags zijn labels die je aan je Twitterbericht kunt toevoegen, om aan te geven dat het over een bepaald onderwerp gaat. (Hash is het Engelse woord voor hekje, tag is een sleutelwoord). Wil je twitteren over Maxime Verhagen? Voeg dan aan je bericht de tekens #maximeverhagen toe. Mensen die later zoeken op Maxime Verhagen, krijgen de informatie waaraan zo’n label hangt dan ook later te zien. Een hashtag is
kort en dus vaak een afkorting: tweets over Ajax-Feyenoord krijgen bijvoorbeeld de hashtag #ajafey.
www.twitter.com

Hyperlink
Een link, aangebracht onder een woord of tekstgedeelte. Dat woord of tekstgedeelte wordt dan gemarkeerd; wie erop klikt, wordt doorgeleid naar de andere pagina.
nl.wikipedia.org/wiki/Hyperlink

Hyves
Socialenetwerksite van Nederlandse makelij, opgericht door Raymond Spanjar, Koen Kam en Floris Rost van Tonningen. Net als op Facebook kun je op Hyves bloggen, mailen, chatten en allerlei multimediale toepassingen gebruiken. Is populair onder jongeren. In 2009 had Hyves ongeveer 8 miljoen leden.
www.hyves.nl

HTML
Afkorting van Hyper Text Markup Language. Een veelgebruikte ‘opmaaktaal’. De taal vertelt je browser hoe de pagina op het scherm weergegeven moet worden. Te vergelijken met de codes die je gebruikt om een Word-pagina op te maken (B voor vet, I voor Italic), maar dan voor internet.
en.wikipedia.org/wiki/HTML

Lifeblogger
Blogger die zijn persoonlijke leven tot uitgangspunt neemt van zijn weblog (lifeblog). Dit hoeft niet te betekenen dat alles wat de blogger schrijft ook ‘echt gebeurd’ is. Bekende voorbeelden zijn Tirza (een fictief personage van Arnon Grunberg) en de blog van coauteur Merel Roze.
www.merelroze.com
www.tirza.nl

Lifestreaming
Het onderhouden van alle profielen op socialenetwerksites, kost veel tijd. Daarom zijn er nu diensten die al je
online bezigheden op één pagina weergeven. Een voorbeeld: Friendfeed. Friendfeed genereert op een centrale pagina wat jij op je diverse profielen hebt geplaatst. Je combineert dus verschillende genres binnen één pagina. Een andere aanbieder is Storytlr.com.
www.friendfeed.com
www.storytlr.com

Lifelog
Weblog met voornamelijk beschrijvingen en overpeinzingen over het eigen leven. Soort dagboek. Wordt door sommige bloggers geringschattend ‘huisvrouwenlog’ genoemd.
www.hetmeisjedatopdinsdaghetbierschenkt.nl

Link
Een link is een aanklikbare verwijzing naar een andere andere pagina op internet Dit kan op dezelfde site zijn, maar ook op een andere site of weblog. (Zie ook: Hyperlink). Vaak is het voor bloggers handig om die aan te brengen; wie linkt, wordt gelinkt, zoals het door ons bedachte spreekwoord luidt.

Linkdump
Weblog die voornamelijk bestaat uit doorverwijzingen naar andere interessante blogs en sites. Was de oervorm van de weblog en werd in het begin van de webloggeschiedenis hoofdzakelijk bedreven, voordat andere vormen als lifelogs, het overnamen.
www.aboutblank.nl/archive/2008-12-31/linkdump-revi...

LinkedIn
Zakelijke netwerksite. Bedoeld om je cv op te plaatsen en om je zakelijke netwerk te vergroten. Je kunt je contacten ook berichten sturen en in een korte zin vertellen waar je mee bezig bent.
www.linkedin.com

Microblogs
Korte blogberichten, zoals op Hyves, Facebook en Twitter; op deze sites kan men geen enorm grote blogberichten plaatsen; vandaar de toevoeging ‘micro’.
www.facebook.com
www.twitter.com
www.hyves.nl

Mirror
Kopie van een (deel van een) site. Soms met als doel een site sneller te maken, maar ook wel als middel om een pagina te behoeden voor verwijdering. Zie ook screensump.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mirror_%28server%29

Mobiele telefoon
Vroeger iets waar je mee kon bellen en sms’en, maar die tijd ligt inmiddels achter ons. Via moderne allesineen-telefoons als de BlackBerry en de iPhone, én door de verbetering van de mobiele en draadloze netwerken, heeft het web een zekere alomtegenwoordigheid weten te verwerven. De mobiele telefoon lijkt het slagveld te zijn waar de strijd om de dominantie van verschillende webapplicaties en -toepassingen wordt gevoerd.
www.apple.com
www.nokia.com
www.sonyericsson.com

Modereren
Het beheren van de reacties op een forum of weblog, bijvoorbeeld om oeverloze discussies of scheldpartijen te voorkomen. Niet onbelangrijk, want als je bezoekers bijvoorbeeld bedreigingen uiten of copyright overtreden, wordt de beheerder van de site daar verantwoordelijk voor gesteld.
nl.wikipedia.org/wiki/GeenStijl#Personen_achter_GeenStijl

Movel (Mobile novel)
Applicatie die het mogelijk maakt om een hoofdstuk uit een e-boek te lezen op je mobiele telefoon.
Daarna krijg je vaak de vraag of je het boek wilt kopen. Wil je dat, dan wordt het hele boek gedownload.
www.movels.eu

Myspace
Onder jongeren erg populaire socialenetwerksite. Vooral gebruikt om te chatten en om muziek uit te wisselen. Veel bands hebben een eigen pagina, waarmee ze hun (jonge) doelgroep proberen te bereiken.
www.myspace.com

Nieuwsgroep
Een verschijnsel uit de begintijd van het web, waarbij gediscussieerd kan worden op gebied van allerlei onderwerpen (nieuwsgroepen) door middel van een e-mailprogramma of een speciale nieuwsgroeplezer. Tegenwoordig is de techniek ingehaald door internetforums en worden nieuwsgroepen voornamelijk gebruikt om bestanden uit te wisselen.

Online
Iemand is online als hij verbinding heeft met het web. Op socialenetwerksites is vaak te zien welke gebruikers online zijn. In dat geval betekent het dat ze aanwezig zijn op de betreffende site. Dit om de gelegenheid te geven met elkaar te chatten.

Online-identiteit
Je identiteit op je blog of website. Die hoeft niet samen te vallen met je ‘echte’ identiteit, en de naam die je op het web gebruikt hoeft niet je echte naam te zijn. Een tekst begeeft zich onmiddellijk in het domein van de fictie, en het personage dat je de lezers voorschotelt is daarin de hoofdrolspeler.
www.tirza.nl
www.ivovictoria.com
wathebikaanvandaag.punt.nl/

Opinieblog
Weblog (vaak van politieke signatuur) voor opinies. In de vs neemt dit verschijnsel een hoge vlucht, in Nederland minder, al is er met de Dagelijkse Standaard een dappere poging gedaan en staat Joop.nl, de beoogde linkse tegenhanger van GeenStijl, al een tijdlang in de steigers - en is sinds najaar 2009 online.
www.joop.nl
www.geenstijl.nl
www.dagelijksestandaard.nl
www.standejong.nl
www.joostniemoller.nl

Personal branding
Personal branding is het ‘maken’ van een merk. Het is het omvormen van je online-identiteit tot een
(sterk) merk. Een goed voorbeeld is Ivo Victoria (en dat onder pseudoniem): in de aanloop naar het verschijnen van zijn debuutroman slaagde hij er door slim gebruik van zijn weblog, Twitter, Facebook, Hyves en een viral website in een buzz rond zijn boek en zijn naam te creëren, waardoor de eerste
druk van het boek bij verschijning al verkocht was.
www.ivovictoria.com
www.vandenb.com

PDF (Portable Document Format)
Bestandssoort voor documenten die op verschillende computers zelfstandig gelezen moeten
kunnen worden. Als je een Word-document verspreidt, moet de ontvanger maar net de goede versie van het tekstverwerkingsprogramma hebben. Een pdf-document kun je zonder zo’n programma lezen. Het laat het opgemaakte document zien, mét lettertypes, opmaak en illustraties. Voordeel is verder dat het document er op papier (via de printer) nagenoeg hetzelfde uitziet als op scherm. pdf werd ontwikkeld door het softwarebedrijf Adobe, dat nu nog steeds de belangrijkste software levert voor het maken van pdf-documenten.
www.adobe.com

Ping
Techniek die het mogelijk maakt om een site (vaak een blog- of nieuwsoverzicht) op de hoogte te stellen van een nieuw bericht op een site of weblog.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ping_%28blogging%29
www.dailyblogtips.com/ping-list

Pixel
Beeldpunt. Een beeldscherm bestaat uit een raster van duizenden pixels of beeldpunten die een bepaalde kleur kunnen aannemen. In de loop der tijd is het aantal pixels op een beeldscherm flink gestegen: van 640 punten breed bij 480 punten hoog is de standaard inmiddels 1280 bij 800 punten.
nl.wikipedia.org/wiki/Pixel

Plug-in
Aparte software die bepaalde applicaties die al op je computer aanwezig zijn extra mogelijkheden kan bieden. Plugins worden het meest gebruikt in webbrowser, maar ook in sommige weblogsoftware (Zoals Wordpress). Soms heb je een plug-in nodig om films te kunnen bekijken of om geluidsbestanden te beluisteren in je webbrowser.
nl.wikipedia.org/wiki/Plug-in

Podcast
Een samentrekking van iPod, de draagbare mp3-speler van Apple, en ‘broadcasting’ (Engels voor uitzenden). De term Podcast slaat op alle geluidsbestanden die op internet worden geplaatst en vaak net als een readioprogramma regelmatig verschijnen. Anders dan een radioprogramma zijn ze op ieder moment opvraagbaar.
www.vpro.nl/boeken
www.versspreken.nl

Portal
Website waarop links en artikelen staan die doorverwijzen naar informatie en nieuws elders op het web. Zeker in de tijd van Web 1.0 een populair middel om surfers door te verwijzen naar alle verborgen plekken op het web. Voorbeelden: iGoogle en Startpagina.
www.startpagina.nl
www.google.nl/ig

Posting
Ook wel Post/Blogbericht. Een bericht op een weblog. In het Nederlands worden alle drie de benamingen door elkaar gebruikt.

Reageerder
Ook wel commenter (Engels). Iemand die, al dan niet ingelogd op een blog of site, reacties plaatst. Meestal is het de bedoeling om te discussiëren over het onderwerp dat de schrijver van een bericht heeft aangekaart. Dat lukt niet altijd. Dan wordt de reageerder een reaguurder.

Reaguurder
Vaak anonieme reageerder die reageert op berichten. Meestal zijn de reacties off topic, en vaak wordt er gegrepen naar grove middelen: schelden, bedreigen en seksistisch en racistisch taalgebruik. De term is ontstaan op Geenstijl. Soms kapen de reaguurders internetverkiezingen, gaan op weblogs zieken en pretenderen de zuivere weergave van de vox populi te zijn.
www.geenstijl.nl
wiki.retecool.com/index.php/Reaguurder

Retweet
Volgt

RSS-feeds
RSS is de afkorting van Really Simple Syndication. Dat is een techniek die het mogelijk maakt om op de hoogte te blijven van alle nieuwe berichten en blogs. Telkens als er een nieuw berichtje verschijnt op een favoriete site of blog, krijg je daarvan een melding. De rss-feed is de verzameling zichtbare nieuwe berichten van sites en blogs. Deze feeds kun je op je site of blog laten zien, of op een aparte site bekijken. Zie ook rss-reader.
www.google.com/ig/add?feedurl=http%3A%2F%2Fwww.sch...

RSS-reader
Software die je in staat stelt om blogs en websites te volgen. Op de website van de readers kun je de urls die je wilt volgen intikken; vervolgens krijg je een melding als er nieuwe berichten verschijnen. Die meldingen kun je op een aparte site volgen (zoals bij Bloglines) of integreren in je site of blog (zoals bij Feeddigest).
www.bloglines.com
www.feeddigest.com
www.feedreader.com

Screendump
Ook wel Screenshot. Digitale foto van een scherm. Wordt bijvoorbeeld gebruikt om een pagina vast te leggen die snel weer zal verdwijnen. Deze wordt bij pc’s met de PrScrn-knop gemaakt, en bij Apple-computers met Shift-cmnd-3. Zie ook: mirror.
www.handigewebsite.nl/screendump-maken/

SEO
Afkorting van Search Engine Optimization. Manier om hoger (eerder in de lijst van zoekresultaten) te scoren in zoekmachines (met name in Google, de marktleider der zoekmachines). Veel bedrijven hebben voor zoekmachineoptimalisatie tegenwoordig mensen in dienst, zodat ze met hun trefwoorden zo hoog mogelijk eindigen.
www.google.com
www.ilse.nl
www.vinden.nl

Shocklog
Weblog die eropuit is om te choqueren. Vaak politiek en/of populistisch van inslag. Twee Nederlandse voorbeelden: GeenStijl (grappig bedoelde berichten in telegramstijl, vaak op de man of vrouw gespeeld) en Maroc.nl (idem).
www.maroc.nl
archief.retecool.com/comments.php?id=8019_0_1_0_C

Smartphone
Nieuwste generatie mobiele telefoons, waarop je meer kunt dan telefoneren en sms’en. Met smartphones kun je het web op, je blog of Twitter bijvullen, muziek beluisteren, foto’s maken en mail lezen en schrijven. bekende smartphones zijn er van Nokia, Apple en RIM. De BlackBerry (RIM) en de iPhone (Apple) hebben een zekere statusverhogende werking.
www.blackberry.com
www.apple.com

Sms-roman
Romans vol sms’jes
www.amazon.co.uk/E-Novel-Matt-Beaumont/dp/000710068X

Social media
Verzamelnaam voor alle socialenetwerksites als Facebook en Twitter, blogdiensten en fora.

Socialenetwerksites
Websites waarop bezoekers met elkaar in contact treden en door middel van blogberichten, tweets, foto’s en filmpjes contact met elkaar onderhouden. Een mix van techniek en inhoud (door de bezoekers zelf geleverd), die zo’n beetje alles wat Web 2.0 tot Web 2.0 maakt samenvat.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_social_networ...

Spider
Een computerprogramma dat het hele internet doorzoekt. Dit doet hij automatisch: als een soort robot ploegt hij zich door het web, en volgt alle links die hij tegenkomt. Het spiderprogramma maakt een kopie van gevonden pagina’s, met als doel die later te indexeren voor zoekmachines als Google en Yahoo

Statistiek
Statistieken tellen niet alleen het aantal bezoekers, ze laten je ook zien via welke link mensen op je site zijn gekomen, hoe lang ze er zijn gebleven en of ze binnen je site hebben doorgeklikt. Bij sommige internetdiensten, zoals Hyves en Twitter, krijg je geen inzicht in de statistieken. Bij veel weblogservices kun je zelf een statistiekenprogramma installeren. Google Analytics is een van de belangrijkste meetinstrumenten tegenwoordig.
www.google.com/analytics
http://ep2.nl/thread-4628.html

Techies
(Vaak jonge) mensen die veel verstand hebben van de techniek achter websites of computers. Ook wel nerds genoemd. Meestal mannen. Zij waren de bevlogen stuudjes die zich op de nieuwe internetwereld stortten en deze toegankelijk maakten voor de rest van de wereld.
www.yahoo.com

Themablog
Weblog bedoeld om een campagne of een maatschappelijk fenomeen te omschrijven of te becommentariëren. Veel politici zetten een themablog op als er weer verkiezingen zijn.
www.sp.nl
www.pvda.nl
www.trotsopnederland.nl

Tweets/Statuszin
Benaming voor de microblogs die worden geplaatst op Twitter: korte berichten van maximaal 140 tekens.
Bij Facebook en andere social media heet een tweet vaak een statuszin, en krijg je net iets meer ruimte om je uit te drukken.

Twitter
De hit van 2008 en 2009. Sociale site waarop aangemelde leden tweets kunnen plaatsen, microblogs van maximaal 140 tekens. Het is mogelijk om andere twitteraars (mensen die op Twitter actief zijn) te ‘volgen’. Vervolgens kun je op hun tweets reageren, en zij op die van jou.
www.twitter.com

Twitter-roman
Roman in tweets. Voorbeeld: The French Revolution van Matt Steward.
www.thefrenchrev.com

User Generated Content
Engels voor content die door gebruikers en bezoekers van een site zélf wordt ingebracht. Bijvoorbeeld
op socialenetwerksites: alle berichten, foto’s, chats, reacties en filmpjes vormen samen alle door de gebruikers aangemaakte content.
http://blog.adformatie.nl/index.php/entries/hoe-we...

Viral
Korte filmpjes , sites of andere uitingen ter ondersteuning van bijvoorbeeld een product of een politieke partij. Het filmpje moet zo leuk zijn, dat je het wilt laten zien aan anderen, zodat het zich als een virus over internet verspreidt. Jan Marijnissen zette tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten in 2007 een viral in: een
filmpje dat je de mogelijkheid bood om je eigen naam in te typen, waarna Jan je persoonlijk de groeten deed.
www.sp.nl

Vodcast
Het woord is een combinatie van vod, dat staat voor Video On Demand, en webcasting of broadcasting. Een vodcast is video die op internet beschikbaar is en elk moment kan worden opgeroepen. Vaak kent een vodcast, net als een podcast afleveringen.
www.vodcasts.tv

Web 1.0
In de periode tussen 1994 en 2001 boden internetproviders voor het eerst hun klanten de mogelijkheid om zelf een website in te richten. Dit had een explosieve groei van het aantal particuliere websites tot gevolg. We noemen deze periode Web 1.0.

Web 2.0
De opvolger van Web 1.0 was populair in de periode tussen 2001 en 2009. Websurfers vormden meer en meer community’s en webgroepen, waarin actief werd geparticipeerd. User generated content werd belangrijker: bezoekers van sites kunnen zelf hun berichten, foto’s, films en reacties toevoegen. Dit was een wezenlijke breuk met 1.0, waarin surfers een meer statische rol speelden.

Web 3.0
Vanaf eind 2008 tot heden is Web 3.0 in opkomst. Het web wordt niet alleen een web dat computers verbindt, maar ook telefoons en laptops kunnen tegenwoordig webapplicaties aan. Dit vergroot de bereikbaarheid van het web; tegelijkertijd wordt er steeds meer geëxperimenteerd met het ‘semantische web’, waarin het web allerlei zoekactiviteiten voor de gebruiker kan genereren, in plaats van altijd te wachten op de ingave van een zoekwoord.
www.nu.nl/internet/2139041/google-introduceert-zoe...
 
Weblog
Site waarop gebeurtenissen, nieuws of doorverwijzingen naar andere websites worden vastgelegd (gelogd) en in omgekeerd chronologische volgorde (het nieuwste bericht staat bovenaan) worden gepresenteerd. In 1992 voor het eerst toegepast door cern, dat een website onderhield waarop hun nieuwsberichten in volgorde van binnenkomst werden geplaatst. In 1997 was John Barger de eerste die deze term gebruikte.
public.web.cern.ch/public/

Weblogprovider
Bedrijf dat de mogelijkheid biedt om een weblog te onderhouden. Veel aanbieders geven je de keuze tussen een gratis weblog of een abonnement — in dat laatste geval krijg je extra mogelijkheden, en dat is vooral handig als
je op professionele basis wilt bloggen.
www.web-log.nl
www.typepad.com
www.wordpress.com
www.pivot.com
www.blogger.com

Website
Een verzameling webpagina’s met data, zoals tekst, afbeeldingen of video’s. Onbeperkt qua mogelijkheden. Completer dan een weblog, en toch nog steeds hét medium bij uitstek voor professionals. Je hebt de vormgeving en de structurering nog steeds net iets beter in de hand dan op blogs en socialenetwerksites. De website heeft enige decennia overleefd, en dat zal nog even zo doorgaan, want de patiënt is zeker niet terminaal ziek.
www.w3.org

Wiki
Een webtoepassing die het mogelijk maakt om op een site de webpagina's door (al dan niet aangemelde) bezoekers te laten bewerken. Hét voorbeeld is natuurlijk de online encyclopedie Wikipedia. Voordeel: informatie komt gemakkelijk beschikbaar. Nadeel: er kan soms met informatie worden geknoeid. Dat heet een ‘Wisse Smitje’, naar Mabel Wisse Smit, die informatie over haar vroegere liefdesleven zelf in een wat zachter
licht plaatste.
www.wikipedia.org

Zoekmachines
Websites die zijn uitgerust met de techniek om het hele wereldwijde web te doorzoeken. Van belang is om je site of blog bij deze machines aan te melden. Bij de meeste weblogaanbieders gebeurt dit overigens automatisch, maar het is niet onbelangrijk om er zelf óók achteraan te gaan. Zie ook SEO.
www.google.com
www.yahoo.com
www.vinden.nl

Lees Schrijven Magazine

THEMA: Week van het Schrijven | Overzicht schrijfcursussen

  • Kritiek geven en ontvangen: o zo moeilijk!
  • Ellen Deckwitz: zo word je een geweldige dichter
  • Schrijftips van Bert wagendorp (Ventoux)
  • Talent pools bij uitgeverijen: hoe kom je erbij?
  • Leer liedjesschrijven van Jan Rot
  • Hoe voorkom je fouten in perspectief?
  • Scenarioschrijven: zo geef je een personage vorm
  • Wat romanschrijvers van speechschrijvers kunnen leren (en vice versa)
  • Hoe vorm je familieverhalen om tot een roman?

Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 21 juli 16:00 u., dan krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Word abonnee van Schrijven Magazine

Mis het komende nummer van Schrijven Magazine niet, word vóór maandag 16.00 u. abonnee!

Superaanbieding!