Madelein - schrijven over eten
Schrijfwedstrijd “Madelein” nodigt uit om een kortverhaal of essay te schrijven over wat en hoe we eten, over de relatie tussen mens en voeding. In deze wereld waarin deze relatie onder druk staat is er nood aan acties om terug bewust maar ook blij te worden over eten, koken en tafelen.
Opdracht: Een kortverhaal of essay in het Nederlands van max. 2.500 woorden, verder geen beperkingen, als het maar smakelijk is. Ook gaat de voorkeur uit naar verhalen of essays die positief inspireren.
Aanleiding voor de wedstrijd is de gedachte dat het belangrijk is mensen samen te brengen rond hun relatie met voeding. Voor sommigen is eten een noodzaak, voor anderen een uitdrukking van de persoonlijke identiteit. Voor de een is koken een manier om creatief te zijn, voor anderen is het een opgave. Voor heel wat mensen zijn voedselkeuzes een complexe puzzel geworden. Voor nog heel wat andere mensen is brood op de plank een kwestie van overleven.
De wedstrijd heet “Madelein” omdat het beeld van een madeleine dankzij Proust in de literatuurgeschiedenis een bijzondere plaats heeft verkregen. Maar daarnaast en misschien nog meer van belang is dat de naam (zonder e) hommage brengt aan Christophe Madelein (✝), tot enkele jaren terug een gewaardeerde onderzoeker van de 18de Eeuwse literatuur, verbonden aan de Universiteit Gent. Christophe was in zijn strijd tegen ziekte een moedig man. Wellicht had hij het een fijne gedachte gevonden dat er een schrijfwedstrijd zowel naar hem als naar een cakeje werd vernoemd.
Organisator is Nele Buys, een gepassioneerde food aficionado, overtuigd van het belang van waardevol eten, gefascineerd door de Slow Food Movement. Nele studeerde in een ver verleden af als Germaniste aan de KULeuven en is altijd al begaan geweest met literatuur. Daarnaast verdiept ze zich sinds 2019 in alles wat met voeding heeft te maken, zowel op historisch, sociologisch als (voedings)wetenschappelijk gebied. Wat bovendrijft, verzamelt ze in schrijfsels op de blog https://spijsdoeteten.wordpress.com/, want verandering van spijs doet volgens het gezegde eten, en willen van veranderen van spijs is een attitude die de wereld van morgen absoluut nodig heeft.
Het verhaal of essay moet gestuurd worden naar spijsdoeteten@gmail.com tegen de deadline van 15 oktober 2024. Vermeld daarbij je contactgegevens (minstens je naam + het telefoonnummer waarop we je kunnen bereiken) Je krijgt een bevestiging van Nele zodat je weet dat het goed is terecht gekomen. De verhalen worden beoordeeld door een jury die bestaat uit enthousiaste lezers en literatuurwetenschappers. Tegen eind oktober wordt er een winnaar verkozen en bekend gemaakt.
In samenwerking met: Gent Leest (https://www.gentleest.be/), Boekhandel Paard van Troje, Boekhandel Grim