Dicht een Deeltje

‘Dicht een Deeltje’ is een natuurkundige dichtwedstrijd, waarbij deelnemers wordt gevraagd om een of meer deeltjes uit het natuurkundige standaardmodel in dichtvorm te vangen. Het standaardmodel vormt de basis van de natuurkunde en leent zich prachtig voor een poëtische wedstrijd.

Het model bevat 17 deeltjes, waaronder bijvoorbeeld het elektron, het higgsdeeltje en het foton, maar ook minder bekende deeltjes als W-boson, Z-boson en gluon behoren ertoe. Het doel is om gezamenlijk het complete standaardmodel in gedichten te beschrijven en zo een band te scheppen tussen natuurkunde en poëzie.

Deelnemers kunnen zelf bepalen hoeveel deeltjes ze in dichtvorm vangen, maar per deeltje kan men slechts 1 gedicht inleveren. Voor ieder deeltje wordt een winnaar bepaald, in totaal zijn er dus maximaal 17 winnaars. De jury die de winnende gedichten selecteert, bestaat onder meer uit de Nederlandse Nobelprijswinnaar voor Natuurkunde Gerard 't Hooft. De jury houdt meerdere aspecten scherp in de gaten. Niet alleen of het gedicht mooi en trefzeker is, maar ook of de natuurkunde correct wordt weergegeven.

De dichtvorm is vrij, al geldt wel de regel dat een gedicht maximaal 8 regels heeft. De gedichten worden in het Nederlands geschreven. Duik in de natuurkunde en doe vooral mee! Wie dicht de mooiste omschrijving of beschrijving van een deeltje in haiku, elfje, limerick, rondeel, ollekebolleke, ….?

De wedstrijd is uitgeschreven door de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV), die dit jaar 100 jaar bestaat. Dicht een Deeltje is één van de jubileumactiviteiten van de NNV. Het wedstrijdreglement en het deelnameformulier zijn te downloaden op https://www.nnv.nl/Dichtwedstrijd/.
Deelname is gratis.

Deadline

Wie

Nederlandse Natuurkundige Vereniging - opgericht in 1921, en dus dit jaar 100 jaar!

Winnen

De winnende dichters ontvangen een mooi boek of een kadobon.
De winnende gedichten worden daarnaast afgedrukt in het Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde en worden online geplaatst.