Afbeelding

Hoofdpersonage schrijven

Foto: Pixabay

4 Tips voor het schrijven van een originele hoofdpersoon

Een hoofdpersonage scheppen is bepaald niet eenvoudig. Bij het scheppen van de hoofdrolspeler moet je met tal van factoren rekening houden: uiterlijk, leefsituatie, persoonlijkheid, gewoontes, emoties en herinneringen. Niet alleen wil je dat de lezers zich kunnen herkennen in jouw hoofdpersoon, maar de hoofdrolspeler van jouw verhaal moet hen ook kunnen boeien. Je wil dus eigenlijk dat de spil van je verhaal zowel herkenbaar als origineel is. Hoe pak je dit aan? Om jou alvast een eind op weg te helpen zijn hier vier tips.

1: Schep geen kopie van jezelf

Veel beginnende schrijvers hebben de neiging om hun hoofdpersonages op zichzelf te baseren. Hij/zij denkt net zoals de schrijver, woont in dezelfde stad een heeft vergelijkbare gewoontes. Het is in principe geen probleem als je een paar kenmerken van jezelf in je hoofdpersoon stopt, maar je moet oppassen dat je hierin niet te ver doorslaat. Dit kan de tekst namelijk een stuk saaier maken. Alle passages lijken dan qua sfeer immers op elkaar en de ideeën die de lezer uit het verhaal op zou kunnen doen worden al expliciet door de hoofdpersoon verteld. Durf daarom uit je comfortzone te stappen. Laat je hoofdpersoon uit een ander milieu komen en maak hem/haar een stuk opvliegender, naïever of pessimistischer dan jijzelf. Als je jouw verhalen naast elkaar legt, zal je merken dat je zo elke keer ook echt over een ander personage schrijft. 

2: Geef je hoofdpersoon een origineel beroep

Het beroep van je personages zegt veel over hun karakters. Je wordt immers geen stylist zonder een flinke dosis creativiteit en om tot CEO van een multinational op te klimmen moet je over de nodige ambitie en doorzettingsvermogen beschikken. Doe hier je voordeel mee. In romans lopen er immers al meer dan genoeg journalisten, schrijvers en rechercheurs rond. Schroom daarom vooral niet om jouw hoofdpersoon een afwijkend beroep te geven. Je onderscheidt je van de grote massa en je hebt bovendien een handig middel om karaktertrekken van je protagonist te introduceren zonder ze rechtstreeks te benoemen. Werkt jouw hoofdpersonage bijvoorbeeld als programmeur bij een usenet provider, dan kan je via zijn/haar gedrag op de werkvloer bijvoorbeeld laten zien dat hij/zij een ijverig maar teruggetrokken persoon is.

3: Zorg dat je hoofdpersoon iets herkenbaars houdt 

Tot nu toe waren de tips erop gericht om geen al te ‘alledaagse’ karakters te schrijven. Maar je moet ook oppassen dat je niet in de andere richting gaat overdrijven. Je wilt namelijk dat de lezers zich nog steeds met de hoofdpersoon kunnen identificeren. Het is daarom belangrijk dat je hoofdpersonages een aantal herkenbare trekjes blijven vertonen, zelfs al zijn het de meest zonderlinge excentriekelingen. Is jouw hoofdpersoon een antisociale brompot, geef dan weer hou hij zich eenzaam voelt en vergetelheid zoekt in de drank (denk hierbij aan de schrijftechniek show, don’t tell). In dit soort zelfmedelijden kunnen de lezers iets van zichzelf herkennen, waardoor ze zich ook met je protagonist gaan identificeren.

4: Zet de lezer op het verkeerde been

Je schept niet alleen originele (hoofd)personages door ze niet-alledaagse carrières en persoonlijkheden te geven, maar ook door plotseling een verrassende kant van hen te laten zien. Hierbij zet je de lezers op het vereerde been: ze denken de hoofdpersoon begrijpen, maar blijken er toch naast te zitten. Bijvoorbeeld wanneer je protagonist een onverwachte keuze maakt, of anders reageert dan verwacht. Zorg er wel voor dat deze twist consistent blijft met de rest van je verhaal. De lezer moet achteraf kunnen denken dat hij/zij het eigenlijk had moeten zien aankomen. 
 

Techniek