Start » Schrijftips » Zo ben je nooit meer eenzaam als schrijver

Zo ben je nooit meer eenzaam als schrijver

9 Mei 2017

Vijf tips tegen eenzaamheidHet leven van een schrijver gaat niet altijd over rozen. Bijna iedereen die schrijft mist wel eens sociale interactie en voelt zich alleen. Wij geven je vijf handige tips om de eenzaamheid tegen te gaan.

1. Schrijf eens ergens anders 

Veel schrijvers werken het liefst thuis op hun vertrouwde plek, maar ruil je bureautje op zolder eens in voor een plekje in een café of een bankje in het park. Zo voel je je minder afgezonderd van de buitenwereld en wie weet zorgt de verandering van locatie voor nieuwe ingevingen.

2. Deel je verhaal met je omgeving

Veel schrijvers houden hun werk voor zichzelf, soms uit onzekerheid of soms omdat ze hun sociale omgeving niet met hun bezigheden willen vervelen. Dit is juist zonde! Mensen praten dagelijks over hun werk, dus waarom zou een schrijver dat niet doen? Natuurlijk hoef je niet tot in detail de gehele plot van je roman aan de bakker uit te leggen, maar je naasten inlichten over je project betrekt hen bij wat je doet. Zo heb je minder het gevoel er alleen voor te staan en kan je omgeving je steunen en motiveren.  

3. Doe veldonderzoek 

Als je een personage creëert dat zich beweegt in de uitgaanswereld van Amsterdam, dan kun je natuurlijk googelen welke clubs zich daar bevinden. Je kunt echter ook zelf de stad in gaan, de omgeving verkennen en het uitgaanspubliek observeren.  
Veel mensen zijn geneigd om hun research te beperken tot een online onderneming, terwijl het daadwerkelijk op pad gaan soms veel beter werkt. Schrijf je een boek over een vuilnisman? Spreek er een aan en stel hem vragen. Ben je bezig met een verhaal over een chefkok? Vraag of je een kijkje kunt nemen in de keuken van een restaurant. Is jouw hoofdpersoon een gangster aan het hoofd van een gewelddadig drugskartel? Doe je research dan misschien maar liever online.

4. Bouw een netwerk 

Als schrijver heb je misschien geen directe collega’s, maar er zijn natuurlijk wel een hoop mensen die jouw passie delen. Bezoek events zoals boekpresentaties, lezingen en boekenclubs om in contact te komen met schrijvers en andere mensen uit het boekenvak. Het bouwen van een netwerk is natuurlijk sowieso van belang wanneer je als nieuwe schrijver gepubliceerd wil worden, maar daarnaast zijn zulke events ook gewoon gezellig.

5. Kom op ons forum 

Kom je er even niet uit en zoek je lotgenoten? Heb je een probleem en wil je advies van een ervaringsdeskundige? Andere schrijvers vinden om ervaringen mee te delen is hartstikke eenvoudig. Op ons forum kun je terecht met al je schrijfdilemma’s. Je kunt vragen stellen aan andere forumleden, stukjes tekst laten proeflezen of gewoon gezellig ervaringen uitwisselen.

« terug naar het overzicht van schrijftips

Gerelateerd nieuws:

- 5 tips voor productief thuiswerken
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Schrijven Magazine presenteert: literair tijdschrift Alice


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
Lees Schrijven Magazine

THEMA: Week van het Schrijven | Overzicht schrijfcursussen

  • Kritiek geven en ontvangen: o zo moeilijk!
  • Ellen Deckwitz: zo word je een geweldige dichter
  • Schrijftips van Bert wagendorp (Ventoux)
  • Talent pools bij uitgeverijen: hoe kom je erbij?
  • Leer liedjesschrijven van Jan Rot
  • Hoe voorkom je fouten in perspectief?
  • Scenarioschrijven: zo geef je een personage vorm
  • Wat romanschrijvers van speechschrijvers kunnen leren (en vice versa)
  • Hoe vorm je familieverhalen om tot een roman?

Verkrijgbaar vanaf 2 augustus.

MELD JE AAN