Start » Schrijftips » Wat je wel en niet moet doen als je een schrijfclub start

Wat je wel en niet moet doen als je een schrijfclub start

12 Juni 2018

Een boek schrijven kan soms een vrij eenzame onderneming zijn. Je loopt het risico hele dagen opgesloten te zitten in je eigen (schrijf)kamertje, waar de vier Schrijfclub startenmuren om je heen na een tijdje steeds meer op je af lijken te komen. Een goed alternatief hiervoor is een schrijfclub beginnen met mensen die dezelfde ambitie hebben: een boek schrijven. Maar hoe zorg je dat deze schrijfclub zijn literaire vruchten afwerpt, en niet leidt tot ruziënd aan elkaars haren trekken vanwege kritiek op elkaars werk? Je moet bij het starten van dit schrijvende gezelschap letten op de volgende zaken:

 

Feedback vs. Advies

Een schrijfclub wordt opgericht om elkaar te helpen beter te schrijven en steun aan elkaar te hebben. Eén van de eerste dingen die we willen doen als we het werk van iemand anders lezen, is advies  geven. ‘Ik zou het zo schrijven…’ ‘Ik zou dit aanpassen…’ ‘Als ik jou was zou ik…’ Dit is goed bedoeld, maar het is beter om feedback in plaats van advies te geven. Geef jouw mening niet als schrijver, maar juist als lezer. Het is beter om tegen de schrijver te zeggen waar de spanning in het verhaal verdwijnt, of waar jij als lezer afhaakt. Zo heeft de schrijver zelf de nodige informatie waar de tekst aangepast moet worden.

Ga niet tegen de feedback in

Stel, iemand binnen je schrijfclub begrijpt een stuk van je tekst niet. Dat kan gebeuren. Iemand begrijpt de symboliek niet, snapt niet waarom personages op deze manier reageren, of vindt de richting waar het verhaal naartoe gaat maar vreemd. Voor jou als schrijver is het wél overduidelijk waarom dit gebeurt. Daarom wil je de lezer graag face-to-face aanspreken om je keuzes te verantwoorden. Maar realiseer je dat dit niet mogelijk is wanneer je boek door vreemden gelezen wordt. Neem daarom deze feedback aan, zonder jezelf te verdedigen of je punt te verduidelijken.

Wees respectvol

Iedereen heeft een andere visie op hoe je een boek schrijft. Mensen schrijven verschillende genres, in verschillende stijlen en over verschillende thema’s. Sommigen zullen bepaalde zaken als bijvoorbeeld seks, religie of racisme misschien taboe vinden. Toch is het belangrijk om naar elkaar te luisteren. Wees eerlijk, maar niet confronterend. Iedereen moet zich prettig voelen in deze groep. Realiseer je ook dat een groep vol aspirant-schrijvers niet altijd feedback op professioneel niveau kan geven. Verwacht dit dan ook niet. Zorg voor een omgeving waarin iedereen op een prettige manier kan groeien, door aan te moedigen in plaats van bekritiseren. Zo blijft het schrijven ook het leukst, wat misschien wel het belangrijkste is.

Als je nog meer wilt lezen over het geven en ontvangen van feedback, volg dan deze link

« terug naar het overzicht van schrijftips

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Leesclub? Schrijfclub!
- De voordelen van samen schrijven
- 5 Tips om samen een boek te schrijven
- Samen schrijven met de Friend Fiction app


  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!