Start » Schrijftips » Waar je op moet letten als je personage een accent heeft

Waar je op moet letten als je personage een accent heeft

7 Juni 2018

Een goede manier om een personage kenmerkend te maken Praten met accentin je verhaal, is door hem of haar een accent te geven. Zo heeft de lezer direct door wanneer dit personage aan het woord is, en zo krijgt het personage meer persoonlijkheid. De lezer stelt meteen vragen bij dit personage: waarom spreekt alleen dit personage met een accent? Betekent dit dat hij of zij een andere achtergrond heeft dan de rest van de personages? Maar let op: een personage met een accent schrijven is niet zonder valkuilen.

 

Maak het personage geen karikatuur

Als een personage uit bijvoorbeeld Limburg komt, dan hoeft deze nog niet per se een accent te hebben. Geef dit personage niet voor de grap een zwaar accent, want lang niet alle
Limburgers hebben dat in het echt. Een Limburger die al jaren geregeld ‘boven de rivieren’ komt, heeft een ander accent dan iemand die zijn provincie nooit verlaat en weinig contact heeft met mensen die niet hetzelfde accent hebben. Als jouw personage in een vriendenkring de enige is met een zwaar accent, dan moet je je afvragen of dit in de echte wereld wel realistisch zou zijn. Gelukkig kun je er zelf voor zorgen dat je personage geen karikatuur wordt door zelf dieper in het accent te duiken.

Onderzoek het accent

Een accent is vaak niet zo ongenuanceerd als gegrapt wordt in veel komische films of series. Als iemand hierin met een zwaar accent praat, dan is dit vaak om de humor kracht bij te zetten. De beste manier om niet in deze valkuil te trappen, is door te praten met mensen die het accent zelf hebben. Zo merk je ook dat mensen met hetzelfde accent nog steeds hun eigen manier van spreken hebben. Op deze manier ontdek je zelf beter de nuances van het accent, en kun je makkelijker een realistisch en persoonlijk accent geven aan je personage.

Uiteindelijk is de hoofdvraag die je jezelf moet stellen of het accent iets aan het personage toevoegt. Het kan er namelijk voor zorgen dat je personage een rijkere identiteit heeft, maar het kan een personage ook een irritant (en soms aanstootgevend) karikatuur maken.

« terug naar het overzicht van schrijftips

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Het grote geheim achter een écht goede dialoog...
- Dialoog aan het schrijven? Pas op voor deze 6 valkuilen!
- Personageontwikkeling: pas op voor flanderisatie (flanderization)!
- Zo geef je je personage een eigen stem


Lees Schrijven Magazine
  • Stephen King: schrijfadviezen van de thrillerkoning
  • Wanneer ben je klaar voor een uitgeverij?
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • Wat kun je doen tegen een schrijfdip?
  • Hoe voorkom je langdradige dialogen?

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 23 september 16:00 u. een abonnement!

Introductiekorting!
Lees Schrijven Magazine

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór maandag 16:00 u.!

Word abonnee