Start » Schrijftips » Vrijer leren schrijven met Bert Wagendorp

Vrijer leren schrijven met Bert Wagendorp

11 Juli 2019

Bert WagendorpBert Wagendorp (62) is bekend als schrijver en als columnist voor de Volkskrant. Zijn eerste roman, De proloog, verscheen in 1995 en speelt in het wielermilieu. Wagendorp is hoofdredacteur van het literaire wielertijdschrift De Muur. Hoe kun je vrijer gaan schrijven? en hoe is research hiermee verbonden?

Door Bert Wagendorp

1. Geef jezelf vrijheid


‘Go with the flow. Laat het boek ontstaan uit het boek. Of zoals ze in het voetbal zeggen: laat de bal het werk doen. Ik werk niet met een vooraf bedachte structuur of met een plan, dat vind ik te beperkend. Het is veel leuker om als een schilder voor een leeg doek te gaan staan, een eerste streep geel te zetten en je te laten verrassen door wat daar noodzakelijkerwijs uit voortvloeit. Soms introduceer ik een personage, zonder dat ik ook maar het flauwste benul heb waar dat toe gaat leiden. Vanuit die onwetendheid ontstaan de mooiste dingen. Bij mijn vorige boek, Masser Brock, introduceerde ik op een gegeven moment de zus van hoofdpersoon Masser, Mia. Zij loopt naar het Binnenhof in Den Haag. Ik wist niet of zij net als Masser een journalist was, of een parlementslid, of gewoon een toevallige bezoeker. Tot ik ineens wist: ze is woordvoerder van de premier van Nederland. Om die reden moest ik ook de premier het verhaal in schrijven, en uiteindelijk werd dat de backbone van het boek: aan de ene kant Masser, die de macht controleert, en aan de andere kant de premier, die de macht vertegenwoordigt. Een cruciale ontwikkeling, die ik niet van tevoren had bedacht.'

Schrijven Magazine 4-2019Alle tips lezen? Je vindt het in het Week van het Schrijven-nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 2 augustus verschijnt

Ben je nog geen abonnee? Neem vóór maandag 22 juli 16:00 u. een abonnement, dan mis je dit nummer niet!

Korting + cadeaus           Korting + het boek Je levensverhaal schrijven

 

Afbeelding:

  • Foto0: Annaleen Louwes

« terug naar het overzicht van schrijftips

Gerelateerd nieuws:

- Ontdek je schrijfvrijheid
- Verdwaal jij ook in research?
- Scenario schrijven: personages zijn net mensen


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!