Start » Schrijftips » Vijf tips voor het schrijven van een chicklit

Vijf tips voor het schrijven van een chicklit

7 Februari 2013

Droom jij ervan om de nieuwe Sophie Kinsella of Lisette Jonkman te worden? Deze tips brengen je een stap dichter bij je droom.

Inlezen

Begin met het lezen van zoveel mogelijk chicklits. Al lezend leer je hoe de inhoud van een chicklit eruitziet en - nog belangrijker - wat jij zelf in een chicklit terug wil zien en wat niet. Bovendien kun je op deze wijze de vele clichés vermijden en je verhaal zo origineel mogelijk houden. Ook is het belangrijk om vooraf te bedenken op welk chicklitgenre jij je gaat richten. Wil je het luchtig en humoristisch houden of ga je juist voor een historische chicklit?

Vat je verhaal in één of twee korte zinnen samen

Bedenk dat bij het schrijven van een chicklit in feite hetzelfde stappenplan geldt als bij het schrijven van een roman in een ander genre. Probeer in één of twee zinnen samen te vatten waar je chicklit over zal gaan. Dit wordt de basis van je verhaal. Vervolgens kun je met trefwoorden aangeven waar je met je verhaal naartoe wil werken.

Bedenk je vrouwelijke hoofdpersoon

Nadat je een korte samenvatting van je verhaal hebt gemaakt, is het tijd om je personages te bedenken en hun eigenschappen te schetsen. Uiteraard begin je met je vrouwelijke hoofdpersoon, zij is tenslotte de kern van het verhaal. Mocht je moeite hebben met het bedenken, dan is er de mogelijkheid om je heldin naar jouw persoonlijkheid of naar een reeds bestaande persoon in je omgeving te modelleren. Ook bij deze stap is het aangeraden om met trefwoorden te werken.

Maak voor jezelf een schema van de goede en slechte eigenschappen van je personage. Bedenk meer dan alleen haar naam en de beschrijving van haar uiterlijke kenmerken. Schrijf een achtergrond uit, beschrijf haar fobieën, eigenaardigheden en gebreken en maak haar grappiger of onhandiger dan jijzelf bent. Bedenk ook of je gaandeweg het verhaal één of meerdere karaktereigenschappen van je protagonist wil verbeteren. Je personage komt door deze duidelijke beschrijvingen en door haar karakterontwikkeling tot leven. Door het schetsen van een realistische heldin kunnen je lezers zich met haar identificeren.

Je chicklit draait voornamelijk om je vrouwelijke hoofdpersoon, maar de bijpersonages, zoals haar liefdesinteresse, vrienden en familieleden maken het verhaal compleet. Werk hun karaktereigenschappen op dezelfde wijze uit als bij je heldin.

Creëer een conflict

Om je hoofdpersoon zo interessant mogelijk te maken, moet je haar in hilarische en alledaagse situaties plaatsen, mits je je richt op een humoristische chicklit. Voor een historische chicklit moet je meer research doen over waar en wanneer het verhaal zich afspeelt. Ook moet je heldin een bepaald probleem of doel in haar leven hebben. Dat wordt de rode draad van je verhaal. Begin met een klein probleem dat naar het einde van het boek toe steeds heftiger wordt. Je kunt ervoor kiezen om je bijpersonen hierbij ook een rol te laten spelen.

Bedenk een setting

Bij het kiezen van een setting voor je chicklit kun je variëren tussen het binnenland en het buitenland. Schets te allen tijde een realistische plaats die herkenbaar is voor je lezers. Als je voor een romantische bestemming kiest, doe dan vooraf onderzoek. Je moet niet zomaar een Frans stadje uit je duim gaan zuigen. Lezers willen graag herkenbaarheid. Heb je zelf romantische bestemmingen bezocht, laat je dan door je eigen reiservaringen inspireren.

« terug naar het overzicht van schrijftips

Gerelateerd nieuws:

- Het Bridget Jones-effect
- Vijf tips om personagenamen te kiezen
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


A A N B I E D I N G Schrijven Magazine

1 jaar voor slechts € 26,50 én 3 cadeaus!

Profiteer nu!
Ook voor dichters: Schrijven Magazine

In ieder nummer van Schrijven Magazine interviewen we een dichter over het schrijfproces!

Word abonnee!
Schrijven Magazine: geen nummer meer missen?

Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine! Profiteer van onze superaanbieding!

Profiteer nu!
Lees hier hoe het werkt!

en krijg zelf een cadeau!

Lees hier hoe het werkt!