Start » Schrijftips » Vijf tips om voor het web te schrijven

Vijf tips om voor het web te schrijven

10 April 2012

5 tips om voor het web te schrijvenTussen een roman schrijven en schrijven voor het web zit een wereld van verschil. Toch kan geen enkele schrijver tegenwoordig om zijn of haar online aanwezigheid heen, bijvoorbeeld door een blog te starten. Hoe je online de aandacht behoudt met jouw schrijven, dat leer je met deze vijf schrijftips.

1. Houd het simpel

Het online publiek is niet op zoek naar een lang achtergrondartikel. Teksten moeten kort en overzichtelijk zijn. Houd je daarom bij de basis; wat wil je vertellen? Gebruik korte zinnen en alinea’s en zet de belangrijkste informatie in de lead of in de eerste alinea.

2. Gebruik tussenkopjes

Veel bezoekers scannen een website voor informatie. Dat betekent dat ze de meeste alinea’s kort lezen of zelfs helemaal niet. Gebruik daarom tussenkopjes om overzichtelijk informatie in te delen. Deze kopjes lenen zich uitstekend voor sterke one-liners of woordgrapjes. Bovendien legt Google een nadruk op subkoppen bij het vinden van pagina's, dus zorg dat deze koppen de juiste zoekwoorden bevatten.

3. Schrijf voor de doelgroep

Vooral bij schrijven voor het web is het belangrijk om een specifieke doelgroep voor ogen te hebben. Omdat je met weinig tekst werkt, moet je in een oogopslag het juiste publiek aanspreken. Zo zal een modeblog voor jongvolwassenen anders ogen dan een modeblog voor ouderen. Bovendien is het belangrijk dat je de juiste schrijfstijl hanteert. Een formeel verhaal zal niet werken op een website waar voornamelijk jongeren op kijken.

4. Wees multimediaal

In onze huidige samenleving is internet niet meer los te koppelen van beeld. Een webtekst zonder enige vorm van audiovisuele content is tegenwoordig vrijwel ongehoord. Bedenk dus wat bij de website of het artikel past. Kun je de tekst illustreren met bijpassend beeld, of misschien een video of slideshow?

5. SEO schrijven

SEO staat voor Search Engine Optimization. Dit houdt in dat je woorden in een webtekst gebruikt waar zoekmachines zoals Google op zoeken. Hoewel goed SEO schrijven moeilijk is, kun je er altijd tijdens het schrijven van een blog of webtekst op letten. Blog je over koken, dan zijn de woorden ‘koken’ en ‘recepten’ uiteraard belangrijk om vaak te noemen (maar niet té vaak, dat zien zoekmachines als spam). Ook kun je long-tail keyphrases hanteren. Dit zijn woordconstructies waar veel op gezocht wordt. In het geval van een reisblog zou een long-tail keyphrase kunnen zijn ‘reis naar Ierland’.

Door: Reinoud Schaatsbergen

Meer weten? Bekijk de Schrijven Magazine Training: Schrijven voor nieuwe media.
Geïnteresseerd in het schrijven van blogs? Lees dan onze do's en don'ts van een blog.

« terug naar het overzicht van schrijftips

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie
- Bloggen voor Schrijven Online? Dat kan!
- Fans krijgen en gebruiken als social army
- Bloggen: 7 tips om bezoekers te trekken


Lees Schrijven Magazine
  • Stephen King: schrijfadviezen van de thrillerkoning
  • Wanneer ben je klaar voor een uitgeverij?
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • Wat kun je doen tegen een schrijfdip?
  • Hoe voorkom je langdradige dialogen?

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 23 september 16:00 u. een abonnement!

Introductiekorting!
Lees Schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór maandag 16:00 u.!

Word abonnee