Start » Schrijftips » Vijf tips om je schrijfstem te vinden

Vijf tips om je schrijfstem te vinden

18 April 2012

Vijf schrijftips om je schrijfstem te vindenIedere schrijver heeft een eigen, unieke schrijfstem. Maar wat is die stem eigenlijk? En hoe zoek je ernaar? Schrijven Online biedt vijf tips om al doende je schrijfstem te ontdekken en te leren beheersen.

Freewriting: schrijf wat je kan, zo snel je kan

Veel schrijvers moeten door een barrière voordat ze dat wat ze willen schrijven op papier krijgen. Freewriting - schrijven wat er in je opkomt zonder erbij na te denken - is een goede methode hierdoor heen te breken. Laat je niet tegenhouden door spelfouten en zinsconstructies die niet kloppen; deze schrijfsessie is immers niet bedoeld om een goed stuk tekst te schrijven. Zet de kraan open en draai hem pas dicht als er een zin of alinea uit komt waar je trots op bent.

Schrijf in de stem van je personages

Niet alleen de schrijver heeft een eigen stem, ook de personages moeten ieder anders klinken. Oefen dit door in ik-perspectief te schrijven vanuit één van je personages. Schrijf brieven, dagboekfragmenten, dingen die het personage tegen zichzelf zou zeggen, et cetera. Door te oefenen met de stem van je personage, leer je hoe je een stem - ook die van jezelf - consequent kunt hanteren.

Probeer ook eens een scène te schrijven vanuit een personage, om hem vervolgens te herschrijven vanuit een ander personage. Als het goed is, zullen beide versies sterk van elkaar verschillen. Als de scènes niet van elkaar verschillen, vergelijk de personages dan met elkaar en bepaal in welke mate ze moeten verschillen van elkaar. Verwerk dat in hun stem.

Bewaar alles wat je schrijft

Kladversies voor schrijfwedstrijden, geschrapte fragmenten uit je manuscript, uitwerkingen van schrijfoefeningen; bewaar alles. Je zult jaren later verbaasd staan over hoeveel nuttig materiaal er tussen al dat werk zit. Wie weet raak je geïnspireerd door je oude werk of herinner je weer een geweldig idee dat je vroeger had en vergeten was. Bedenk dat alles wat je schrijft een toevoeging is aan je stem. Wie weet leer je nog iets van je eerdere schrijfwerk.

Experimenteer

Heb je altijd al eens horror willen schrijven? Of een zoetsappige chicklit die je liever niet aan je naasten laat lezen? Nu is de tijd. Experimenteer met verschillende schrijfstijlen, -genres en -methodes, ook al zijn de verhalen die eruit komen niks waard. Pas als je het geschreven hebt, kun je met zekerheid zeggen wat je wel en wat je niet wil schrijven; wat past bij jouw stem.

Schrijf wat je wil

Laat je niet beïnvloeden door dromen van geld en roem, of door trends in de boekenmarkt. Zijn literaire thrillers ‘hot’, maar schrijf je liever een diepgaande detectiveroman? Kies voor optie twee. Een verhaal waar je jouw passie in kwijt kunt - dat je schrijft omdat je er plezier uit haalt - gaat altijd sterker overkomen dan een verhaal dat geschreven is voor de markt.

Hoe meer je jouw hart en ziel in het verhaal kunt stoppen, hoe meer je je stem hoorbaar maakt. Ontdek dus waar jij het liefst over schrijft en maak het je eigen. Voordat je het weet is jouw stem uniek binnen het genre.

Door: Reinoud Schaatsbergen

« terug naar het overzicht van schrijftips

Gerelateerd nieuws:

- Drie korte tips voor een consequente schrijfstijl
- Stylene: analyseer je schrijfstijl
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie


Schrijfboek cadeau? Nu gratis bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Neem een abonnement op Schrijven Magazine!

Maak je keuze!
Lees hier hoe het werkt!

en krijg zelf een cadeau!

Lees hier hoe het werkt!
Alice, het literaire tijdschrift van Schrijven Magazine

Voortaan in iedere editie van Schrijven Magazine!

Lees meer
Geen schrijfwedstrijd meer missen? Volg Schrijven Magazine op Facebook!

Like Schrijven Magazine op Facebook!

Vind ik leuk!