Vier tips om je schrijfproductiviteit te verhogen

Te druk met allerlei sociale verplichtingen, of betrap je jezelf er telkens weer op dat je andere hobby’s voor laat gaan? Geef jezelf een schop onder de kont en zet met deze tips vaart achter jouw schrijfwerk.

1. Schrijf voordat je ontspant

Veel schrijvers doen liever iets anders dan schrijven. Achter je bureau gaan zitten om te schrijven voelt immers aan als werk, vooral als je geen vordering in je verhaal lijkt te maken. Toch haal je het meeste uit jezelf als je eerst schrijft, en dan ontspant. Dus stel dat feestje nog even uit, houd de televisie uit het zicht en trek de internetkabel uit je computer of laptop. Ga eerst aan de slag en beloon jezelf vervolgens - bijvoorbeeld na 500 woorden - met een ontspannende bezigheid.

2. Verwerk schrijven in je routine

Een dagelijkse woordenlimiet is een uitstekende routine om aan te leren. Je kunt zelf bepalen hoe en wanneer je aan dat limiet toekomt: iedere ochtend een uur eerder opstaan om in alle rust te kunnen schrijven, of juist in de avond als alle zorgen van de dag achter je liggen. Ontdek welke routine het beste bij jou past en dwing jezelf dit dag in, dag uit te doen. Schrijven vergt een flinke portie discipline, maar na verloop van tijd zal de routine dagelijkse kost worden. Dit geeft je bovendien meer voldoening, want hoe meer je schrijft, hoe sneller dat manuscript afgewerkt en al op je bureau ligt.

3. Schrijf over wat je weet

Als je sommige hobby's absoluut niet op wil geven om tijd vrij te maken voor schrijven, kun je ze gebruiken als brandstof. Gebruik de ervaringen die je tijdens die hobby’s opdoet om over te schrijven, of doe er inspiratie aan op. Schrijven over wat je weet gaat immers veel sneller, omdat je weinig tot geen onderzoek hoeft te doen. Probeer het maar eens. Je zult merken dat de woorden uit je pen (of toetsenbord) vloeien.

4. Leer te schrijven in drukte

Als je weinig tijd hebt om thuis te schrijven, of je thuisomgeving is een drukte van jewelste (met bijvoorbeeld een gezin van vijf kinderen is dat niet onvoorstelbaar), probeer jezelf dan niet los te wringen van die drukte. Ga juist in die drukte zitten. Je zult zien dat je eraan gaat wennen, jouw concentratie versterkt en het geroezemoes als vertrouwd achtergrondgeluid gaat beschouwen. En in het ergste geval zet je een geluiddempende hoofdtelefoon op.

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}