Start » Schrijftips » NaNoWriMo: zo red je jezelf uit de helweek

NaNoWriMo: zo red je jezelf uit de helweek

10 November 2015

 zo red je jezelf uit de helweekDe tweede week van de National Novel Writing Month staat ook wel bekend als de ‘helweek’. Na een week enthousiast je inspiratie op papier te hebben gezet, komt er geen woord meer uit je vingers, waardoor die mijlpaal van 50.000 woorden ineens onbereikbaar lijkt. Tijd om je focus te hervinden en je schrap te zetten voor wat komen gaat.

Doe een stapje terug en kom op adem

Het gebeurt vaak met grote projecten, het enthousiasme van de eerste week neemt af en is ver te zoeken in de tweede week. Andere projecten worden aantrekkelijker. Om te voorkomen dat jouw creativiteit helemaal opbrandt, is het verstandig een stap terug te doen en op adem te komen.

Het beste is om een samenvatting te maken van hoe je ervoor staat. Pak een leeg vel papier en noteer hoe je verhaal loopt. Heb je nog ideeën om mee vooruit te komen? Jezelf vragen stellen zorgt ervoor dat je een duidelijk beeld krijgt van wat je allemaal hebt opgeschreven en wat er allemaal nog opgeschreven moet worden. Beantwoord je vragen daarom zo helder mogelijk en maak afspraken met jezelf. Deze methode spreekt je relativeringsvermogen aan en zorgt ervoor dat je weer energie krijgt om verder te schrijven.

Lees je verhaal, maar herschrijf het niet

Vaak is het lastig om tijdens het lezen van je verhaal dingen te gaan herschrijven of zelfs te schrappen. Dit is echter niet het moment om dat te doen. Als je aan herschrijven toekomt dan doe je dat meestal in de laatste week van NaNoWriMo. Wat je nu wel moet doen, is je verhaal alleen lezen. Pak een vervolgens een schrijfplan als je die hebt en kijk alleen vooruit. Wat geschreven is, hoe onnodig het ook is voor het uiteindelijke product, is mooi meegenomen.

 zo red je jezelf uit de helweekHeb je wel de neiging om je verhaal te gaan herschreven, zet dan je werk die je tot nu toe hebt in een PDF bestand. In een pdf kun je namelijk niets aanpassen. Dit helpt je wellicht om je neiging tot herschrijven in toom te houden.

Houd je aan één (boek)idee

Soms is het lastig om ideeën voor een ander boek te negeren. Maar het is wel noodzakelijk, want anders ‘ontsporen’ de gedachten van jouw recente verhaal en raak je ze kwijt. Ga daarom niet in op het nieuwe idee, schrijf het wel op en bewaar het in een bureaula. Zo raak je het idee voor het nieuwe verhaal niet kwijt, maar creëer je wel rust in je hoofd.

Laat anderen je verhaal NIET lezen

Feedback ontvangen wordt vaak als heel nuttig ervaren, hier is echter geen ruimte voor tijdens NaNoWriMo. Tijdens zo’n feedback kan je hele plan op zijn kop gezet worden. Wat als iemand voorstelt dat ene plotelement aan te passen of dat personage te schrappen? Voor je het weet ben je inderdaad datgene aan het doen wat je juist niet hoort te doen: herschrijven. Met andere woorden: houd je verhaal een geheim.

Je doet het voor je plezier

Beginnen aan NaNoWriMo is niet voor iedereen een pleziertje. Sommigen willen juist een boek graag afkrijgen, maar bedenk dat het uiteindelijk wel een plezierige activiteit is. Zet dus die 50.000 woorden voor even uit je gedachten en ontspan.

En ontspannen kan best door te blijven schrijven. Schrijf bijvoorbeeld achtergrondverhalen van je personages uit of als je een science fiction verhaal schrijft, schrijf het achtergrondverhaal van die wereld uit. Hiermee breng je voldoende afwisseling in je schrijven, maar wijk je niet af van je oorspronkelijke project. Voor je het weet krijg je daardoor juist de spurt die je nodig hebt.

« terug naar het overzicht van schrijftips

Gerelateerd nieuws:

- NaNoWriMo: zo haal je die 50.000 woorden in 30 dagen
- Zo bereid je je voor op NaNoWriMo! #2
- Zo bereid je je voor op NaNoWriMo
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!