Start » Schrijftips » NaNoWriMo: Je bent er bijna!

NaNoWriMo: Je bent er bijna!

24 November 2015

 Je bent er bijna! De tijd vliegt als je schrijft! Het is een zware maand geweest, maar we hebben nog 6 dagen te gaan. Bereid je alvast voor om je werk te belonen.

Raffel je verhaal niet af

Met nog zes dagen in het verschiet, zal de neiging sterk zijn om die laatste duizend woorden af te raffelen. Wees sterk en zet jezelf achter dat bureau en typ op los, raffel je verhaal echter niet af, want dat zou een werkelijke zonde zijn. Zorg er wel voor dat je verhaal afgewerkt uitziet, ook al is dat niet helemaal het geval. Als het ruwe exemplaar grotendeels presenteerbaar is, zit je goed. Deel je hoofdstukken in, voer je alinea’s juist in en nummer je pagina’s. Het schrappen en herschrijven komt dan later.

Blijf ontspannen

Een manuscript van 50.000 woorden schrijven is een mijlpaal, maar werk jezelf niet in de stress om die te behalen. Stress en spanning zorgen er namelijk voor dat er helemaal niets of minder uit je pen komt naarmate de deadline nadert. Laat je geest dus niet dichtklappen en zorg ook in deze laatste dagen goed voor jezelf. Neem af en toe pauze en houd je voeding goed in de gaten. Wil je weleens een nachtje doorhalen om toch die 50.000 woorden te halen, overweeg dan eens een power nap.

Time to party

Een feestje in het vooruitzicht is natuurlijk altijd leuk. Koop twee dagen van te voren een taart en andere bijbehorende feestheerlijkheden. Zo heb je iets om naar uit te kijken en waar je uiteindelijk naartoe werkt. Bewaar deze heerlijkheden na de deadline en ga lekker los met je NaNoWriMo-buddies. Houd sowieso een feestje of een kleine samenkomst ook als je de 50.000 woorden niet hebt gehaald. Je bent wel de uitdaging aangegaan en dat is zeker ook een beloning waard.

Deel met familie en vrienden

Heb je ervoor gekozen om niemand te vertellen over je NaNoWriMo project. Dan is dit een goed moment om dat wel te doen als je de streep haalt. Je mag best pronken met zo’n prestatie. Je hoort namelijk bij een selecte groep schrijvers die deze opdracht hebben voltooid. Een boek in een maand schrijven is namelijk niet iedereen gegeven.

« terug naar het overzicht van schrijftips

Gerelateerd nieuws:

- NaNoWriMo: denk aan jezelf!
- NaNoWriMo: zo red je jezelf uit de helweek
- NaNoWriMo: zo haal je die 50.000 woorden in 30 dagen
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!