Start » Schrijftips » Mijn manuscript is afgewezen: wat nu?

Mijn manuscript is afgewezen: wat nu?

29 Mei 2018

wat doen met manuscriptVol grote dromen en goede moed stuurde je een paar maanden geleden je manuscript naar één of misschien wel meerdere uitgeverijen. Na lang in spanning, krijg je eindelijk een bericht terug. Tot je grote teleurstelling is het een ‘nee’. Wat nu?

Keep going

Het allerbelangrijkst: ga niet bij de pakken neerzitten! Manuscripten worden om allerlei verschillende redenen afgewezen en er zijn slechts enkelen gelukkigen die vanuit de ‘slush pile’ in de winkel terechtkomen. Kijk nog eens naar de brief van de uitgever. Wat kun je daaruit afleiden? Is het een standaardbrief, dan heb je weinig kans, maar als er commentaar of aanwijzingen worden gegeven, kun je daaraan gaan werken. Als het het niet helemaal begrijpt, helpt het als je contact opneemt met de persoon die de brief heeft geschreven. Wees rustig, en probeer niet je gelijk te halen. Dat ze geen interesse hebben in jouw boek, betekent niet dat je een slechte schrijver bent of je idee waardeloos is.

Ergens anders proberen

Zie je weinig in de aanwijzingen, probeer het dan bij een andere uitgeverij. Misschien kom je er, na goed zoeken, eentje tegen die qua fonds beter bij jouw werk past. Overweeg om te starten met manuscriptbegeleiding, een zelfstandige redacteur in te schakelen of misschien zelf nog eens goed naar je manuscript te kijken. Misschien kan er nog een hoop verbeterd worden, waardoor je meer kans maakt.

Als je daar ook geen zin in hebt, overweeg dan het boek zelf uit te geven. Tegenwoordig zijn daar onwijs veel mogelijkheden voor: bijvoorbeeld via Printing on Demand.

Literaire tijdschriften

Je kunt natuurlijk altijd proberen een afgebakend deel van je werk naar een tijdschrift te sturen om te peilen of dat er iets in ziet. Denk daarbij ook aan de kleinere literaire tijdschriften die de kritische lat wat minder hoog hebben liggen en meer tijd nemen om je werk van commentaar te voorzien.

Voor welke optie je ook kiest, laat een afwijzing niet je zelfvertrouwen ondermijnen. Ga door, leer meer en blijf schrijven. Een paar nee’s betekent niet dat je direct je droom in de prullenbak moet gooien!

« terug naar het overzicht van schrijftips

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie
- Mijn manuscript is klaar: en nu? De moeizame weg naar publicatie
- Hoe weet je of je manuscript goed genoeg is voor een uitgeverij?
- Stuur je manuscript in onder een mannennaam
- De weg van manuscript naar publicatie en daarna


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN