Start » Schrijftips » Met deze 3 tips schrijf je een goed boekvoorstel!

Met deze 3 tips schrijf je een goed boekvoorstel!

23 Mei 2017

Met deze 3 tips schrijf je een goed boekvoorstel!Uitgevers en  literair agenten krijgen wekelijks tientallen manuscripten binnen. Hoe zorg je ervoor dat jouw manuscript eruit springt? Hoe maak je een goed boekvoorstel?

Waar bestaat een boekvoorstel uit?

Wanneer je je boek wil ‘verkopen’ aan een uitgever of literair agent, gebruik je niet (alleen) je manuscript om dit te doen. Uitgevers en agenten vragen vaak om een pakket, met onder andere: informatie over jou (de auteur), een korte synopsis, een uitgebreide boeksamenvatting en een motivatie.
Veel mensen vergeten een persoonlijke motivatiebrief mee te sturen, terwijl dit de ontvanger juist laat zien dat je selectief bent in het versturen van je werk en dus hebt nagedacht over of jouw werk past binnen hun segment. Dit is vergelijkbaar met het versturen van een sollicitatiebrief, waarin je schrijft waarom jij goed past bij een bedrijf of binnen een functie.
Aan wie je de brief adresseert kan ook van belang zijn. Het kan je bijvoorbeeld erg helpen als je via iemand in de boekenwereld bij de uitgever terecht bent gekomen en dit in je brief kan vermelden. 


1. Verstuur selectief

Lees je goed in vóór je je werk ergens naartoe stuurt. Het is niet raadzaam om zomaar verschillende uitgeverijen te benaderen, je kunt beter selectief zijn. Op die manier voorkom je een hoop onnodige afwijzingen.
Je kunt ontdekken welke uitgeverij bij je past, door te zoeken naar boeken die vergelijkbaar zijn met jouw manuscript (qua doelgroep en genre) en te kijken waar deze zijn uitgegeven.
Ook kun je op de website van de uitgeverij meer informatie vinden over de kernwaarden van het bedrijf en de markt waarop de uitgever zich richt. Dit kan je helpen om te ontdekken of deze uitgeverij de juiste plek is voor jouw boek.

2. Besteed aandacht aan de handleiding

Bijna alle uitgeverijen hebben specifieke wensen wanneer het gaat om het ontvangen van manuscripten. Deze zijn meestal als een soort handleiding te vinden onder de contactinformatie op de website van de uitgeverij.
Sommige uitgeverijen ontvangen je werk graag per e-mail, anderen per brief. Ook is er vaak voorkeur aangegeven voor de opmaak van de tekst, zoals het soort lettertype en de te hanteren regelafstand. Houd je aan de richtlijnen die zijn gegeven, dit is prettig voor de ontvanger.

3. Stuur een prikkelend fragment

De meeste uitgeverijen vragen slechts om een fragment van je werk, er zijn weinig uitgeverijen die direct vragen om je gehele manuscript. Als er niet specifiek wordt gevraagd om de eerste hoofdstukken van je manuscript, kun je er ook voor kiezen om de sterkste of meest prikkelende passages van je tekst op te sturen. Zorg er dan wel voor dat je deze voldoende inleidt, zodat de ontvanger niet zomaar midden in de tekst valt.

Door Lotte van den Elsen 

« terug naar het overzicht van schrijftips

Gerelateerd nieuws:

- De gereedschapskist van de schrijver – Monologue intérieur
- Drie veelgemaakte fouten bij het schrijven van een kort verhaal
- Schrijven Magazine presenteert: literair tijdschrift Alice
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie


Lees Schrijven Magazine
  • Stephen King: schrijfadviezen van de thrillerkoning
  • Wanneer ben je klaar voor een uitgeverij?
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • Wat kun je doen tegen een schrijfdip?
  • Hoe voorkom je langdradige dialogen?

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 23 september 16:00 u. een abonnement!

Introductiekorting!
Lees Schrijven Magazine

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór maandag 16:00 u.!

Speciale aanbieding!