Start » Schrijftips » Maak gebruik van een schrijflijst

Maak gebruik van een schrijflijst

14 Juli 2015

Maak gebruik van een schrijflijstWe willen wel schrijven, maar soms kunnen we niets bedenken om over te schrijven. We staren naar een leeg vel papier en er schiet ons niets te binnen. Hoe langer we kijken, hoe langer we wachten om de pen op papier te zetten, hoe gefrustreerder we worden en het bijltje erbij neergooien. De zin om te schrijven neemt af, terwijl je zo graag iets op papier wilt zetten.

Een schrijflijst maken

Een schrijflijst zorgt ervoor dat je niet lang hoeft na te denken over een onderwerp. Je kiest er eentje van je lijst en begint te schrijven. Zo kom je in de flow van het schrijven. Als je te lang wacht, geef je jouw innerlijke criticus de mogelijkheid om naar boven te komen. Hierdoor krijg je geen letter meer op papier. Door gelijk een onderwerp van je lijst te kiezen en te beginnen, ben jij je innerlijke criticus voor.

Schrijf al je ideeën op je schrijflijst

Al je ideeën schrijf je op de lijst. Dit kan van alles zijn. Een gesprek dat je ergens hebt gehoord, een muziekstuk, een geur, een herinnering, ga zo maar door. Elke keer als je iets tegenkomt waar jij over kunt schrijven, voeg je dat aan je lijst toe.

Gebruik je schrijflijst als warming-up

Je schrijflijst kun je prima gebruiken als warming-up materiaal. Door te oefenen en veel te schrijven, word je steeds beter. Als je eenmaal aan het schrijven bent, lukt het ook steeds makkelijker om woorden te vinden voor de stukken die je ‘echt’ wilt schrijven. Denk bijvoorbeeld aan je scriptie, je roman of een artikel. Door de warming-up zit al je in de flow van het schrijven.

Inspiratie is overal

Door een schrijflijst bij te houden, zul je merken dat je overal inspiratie vandaan kunt halen. Je gaat letten op materiaal in je dagelijks leven dat je kunt gebruiken. Overal kun je over schrijven en je zult merken dat het ook doorgaat als je niet achter je bureau zit.  Steeds meer zul je dingen tegenkomen, horen en zien, die jij kunt gebruiken om over te schrijven. Dit hoeven geen hele grote onderwerpen te zijn, het kunnen ook hele kleine dingen zijn.

Geef jezelf de kans

Geef jezelf de kans en ruimte om te schrijven. Wanneer jij jezelf dat toestaat en eenmaal aan het schrijven bent, zul je versteld staan van wat er allemaal op papier komt. Begin je eigen onderwerpen te verzamelen en maak jouw eigen lijst.

Door: Danielle Truijens

Danielle Truijens van DT TaalCompleet schrijft, herschrijft en redigeert uiteenlopende teksten. Daarnaast helpt ze je bij het schrijven van verhalen.

« terug naar het overzicht van schrijftips

Gerelateerd nieuws:

- Discipline, discipline en nog eens discipline
- Een levensverhaal schrijven
- Hoe introduceer je je personage?
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie


Schrijven

Ontvang de gratis nieuwsbrief boordevol tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • Uitgeven in eigen beheer wordt steeds volwassener: een overzicht van succesvolle en inspirerende zelf uitgegeven boeken en de auteurs die ze schreven
  • Schrijven vanuit je hart. Michelle Shanti legt uit hoe je dat doet – en geeft je oefeningen
  • Kathy Mathys geeft tips voor het schrijven voor young adults
  • Ruimte voor schrijven: je hebt ruimte nodig om jezelf te ontwikkelen. Hoe zorg je dat je die ruimte ook hebt?
  • Als schrijver op het podium staan, hoe doe je dat?
  • Nieuwe series: Het schrijfproces en fantasy.

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 24 september 16:00 u. een abonnement!

WORD ABONNEE