Start » Schrijftips » Korte verhalen - drie methodes

Korte verhalen - drie methodes

20 Februari 2019

Korte verhalen - drie methodesGeïnteresseerd in korte verhalen schrijven? Bepaal dan eerst hoe je dat gaat doen. Lees hier drie methodes die jou gaan helpen het beste korte verhaal te schrijven.

1. Haikumethode

Een Haiku is een Japanse dichtvorm die gebruik maakt van precies drie regels, elk met een vast aantal woorden. Bij deze vorm moet je dus goed stilstaan bij elk woord dat je gebruikt. Hanteer je deze methode voor een kort verhaal, dan ben je lang bezig, maar is succes haast gegarandeerd.

2. Ontladingsmethode

Veel schrijvers prefereren deze methode. Begin met schrijven en stop pas als je niks meer te vertellen hebt. Schrap vervolgens woorden, zinnen en alinea’s die overbodig zijn om het stuk korter te maken. Stel je voor jezelf een maximum aantal woorden in, dan zul je vaak moeten puzzelen. Door deze methode te gebruiken leer je vanzelf dat je sommige woorden best weg kunt laten - en gebruik ook onze schraptips.

3. Journalistenmethode

Journalisten gebruiken doorgaans een vaste methode om nieuwsberichten op te stellen. Dit is meestal een piramideachtige structuur waarbij je de belangrijkste informatie eerst behandelt. Er wordt ook wel gesproken over de vijf w’s en de h: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe? Bij het schrijven van een kort verhaal kun je dit vertalen naar een plan. Stel vast wat je moet weten en hoe de plot in elkaar steekt, zodat je een kort verhaal kunt schrijven zonder al te veel herschrijf- of schrapwerk.

Meer weten over het schrijven van korte verhalen? Lees dan het boek Korte verhalen schrijven van Ton Rozeman van de Schrijfbibliotheek of volg de cursus Korte verhalen schrijven van Frans Stüger.

Door: Reinoud Schaatsbergen

« terug naar het overzicht van schrijftips

Gerelateerd nieuws:

- Ben ik een korteverhalenschrijver - een checklist
- 5 schrijftips voor een succesvol kort verhaal
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- 5 meest voorkomende fouten bij het schrijven van korte verhalen
- Dit zijn de leukste Ultrakorte Verhalen van deze week (12)


  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!