Start » Schrijftips » Hoe krijg je een groter bereik met je blog?

Hoe krijg je een groter bereik met je blog?

28 November 2017

Hoe krijg je een groter bereik met je blog? Goede blogartikelen publiceren is leuk. Als ze gelezen worden, is dat nog leuker. Maar wanneer je merkt dat je lezerspubliek zich beperkt tot je moeder en je beste vriend, kun je al eens de schouders laten hangen. Daar staat het dan, je hart en ziel in letters en komma’s, voor iedereen te lezen. Je hebt gezwoegd en gezweet, en niemand die het leest. Waarom niet?

Misschien omdat je voor niemand specifiek schrijft, of te veel voor jezelf. Misschien schrijf je net te veel over jezelf, of schrijf je blokken tekst aan één stuk door, met nergens een foto of alinea te bespeuren. Er zijn duizend-en-één redenen waarom je blog verdwijnt tussen de miljoenen anderen. Zo gefocust op onze inhoud, schrijven we het ene artikel na het andere. En steeds meer raken we gefrustreerd. Want waar die anderen wel veel aandacht krijgen, moet jij al tevreden zijn met een like of zeventien.

Promoot je blog

De fout? We vergeten onze blog te promoten. We steunen op vrienden en familie, maar zij hebben stiekem ook andere - voor hen soms meer interessante - artikelen te lezen. Het internet staat vol van de persoonlijke verhalen, de door jou nieuw-ontdekte hotspots, de reisverslagen en de stijltips. Waarom geven ze jou geen aandacht?

Hoe vindbaar is je blog?

Het antwoord is simpel: ze kennen jouw blog niet. Je gaat verloren in een cloud aan soortgelijke tags. Waar moet ik jouw blogartikelen vinden? Wat moet ik intypen om jouw blog te vinden?

Doe de test en ga op zoek in Google naar jouw eigen blog. Verplaats je hierbij in iemand die jou niet kent. Iemand die dus niet weet wat je naam, e-mailadres of de naam van je blog is. Vind je jouw blog tussen de resultaten op de eerste pagina? Nee? Hoe moet dan iemand anders jouw blog vinden? Hoe kan ik jouw blog leren kennen? Geld is hierbij niet het antwoord - tenzij je enkele overbodige duizenden euro’s op je bankrekening hebt staan, dan zijn jij en ik hierbij uitgepraat. Maar laten we ervan uitgaan dat dit niet het geval is. Er is namelijk geen reden tot paniek, want geld is hier niet de oplossing.

Ga een partnerschap aan

Promotie is dat wel. Wat jij moet doen, is ervoor zorgen dat je blog erkend, herkend en bekend wordt. Dat het bestaan van je blog gevonden kan worden, want dat mag het zeker. Steek niet al je tijd in het schrijven van goede blogposts, maar focus op het promoten van jouw fantastische schrijfwerk. Hoe doe je dat? Niet door elke blogger die je toevallig tegenkomt een mail te sturen met de vraag of ze je blog willen promoten. Dat gaan ze niet doen, ze kennen je immers niet. Dus waarom zouden ze? Zou jij dat doen? Nee.

Om je blog het bereik te geven dat het verdient, hoef je niet te smeken. Jij hebt hulp nodig. Geef ze een reden om je te helpen. Bied in eerste instantie zelf je hulp aan via mail. Zoek een manier om andere blogs vooruit te helpen. Ga na waarin jij sterk bent, en geef jouw advies, gratis en voor niets. Dit geeft de al populaire blogger/blogster een reden om je te helpen. Zo zal hij/zij met veel plezier jouw blog promoten aan zijn/haar trouwe lezers, die hun advies niet zomaar in de wind slaan. En daarmee zal ook jouw lezerspubliek groeien.

Neemt het veel tijd in? Ja. Lukt het altijd de eerste keer? Nee. Maar niet alleen leer je op deze manier leuke mensen kennen, je leert ook nog eens van elkaar. Met als kers op de taart: je bereik zal groeien.

Zoë Deceuninck probeert puur te blijven in deze surrealistisch wereld, maar soms faalt ze daarin. Ze is niet bang er lelijk uit te zien, wel om geen uitzonderlijk leven te leiden. Meer over haar weten? Neem dan een kijkje op haar website.

« terug naar het overzicht van schrijftips

Gerelateerd nieuws:

- Schrijven Online zoekt gastbloggers en auteurs voor tipartikelen
- Hoe kies je treffende titels en tussentitels voor je blog?
- 7 algemene schrijftips voor bloggen
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee