Hoe ga je om met een schrijfblokkade?

We stelden op het forum de vraag en uit de vele reacties hebben we een lijst samengesteld met activiteiten en methodes die helpen tegen een writer's block. Misschien herken je ze, of geven ze je meer ideeën om weer aan de slag te gaan.

1.      Kom tot rust

De methode die de meeste leden voorstelden, was tot rust komen om je fantasiestroom weer op gang te brengen. Maak een ritje in de trein, luister naar nieuwe muziek, surf op het web, ga eens lang in bad, lees een tijdschrift of boek, kijk televisie, et cetera. Accepteer dat je aan rust toe bent, dus laat je verhaal en alle andere zorgen wegebben. Zo rijpen de ideeën voor je verhaal en krijgen je hersenen de tijd om alles weer op een rijtje te zetten.

Ook kun je overwegen een dag, week of zelfs een maand afstand te nemen van je werk. Deze rustperiode zorgt ervoor dat je een frisse kijk op je werk krijgt, wat voor nieuwe ideeën kan zorgen.

Met dank aan: Earthlady, Hekate, Zieveraar, Thule82, Evelinevb, Bloem50, Helga, Michellebr, Odysseia, Mathilde1947

2.      Werk aan een ander verhaal

Een andere, veelgenoemde methode is je verhaal aan de kant te leggen en te starten/door te gaan met een ander verhaal, het liefst in een compleet ander genre of andere stijl. Zo kun je bezig blijven met je creativiteit en zul je onbewust op ideeën komen die je verder kunnen helpen in je eerste project.

Ook kun je onderzoek doen voor je verhaal of een eerdere scène herschrijven. Hierdoor blijf je in je eigen verhaal en doe je misschien ideeën op die je eerder waren ontschoten. Herschrijf echter niet te lang; blijven haken in de herschrijffase kan dodelijk werken voor je verhaal.

Met dank aan: Hekate, Schrijfwijf, Dargor, Odysseia, Lila

3.      Doorzetten

Veel leden zijn het erover eens dat doorzetten één van de beste methodes is als je vast zit. De vergelijking met een baan werd meerdere malen gemaakt; dan kun je immers ook niet op een bankje in de zon gaan zitten, als je er even geen zin in hebt. Bovendien kun je alles dat je nu schrijft, morgen weer herschrijven.

Als je vlak voor een deadline zit, bijvoorbeeld voor een schrijfwedstrijd, is dit ook de beste methode. Dan moet je namelijk wel!

Met dank aan: Zieveraar, Thule82, Helga, Ceridwen, Schlimazlnik, AndreaClimbing, Odysseia, Willem van Hoek, Chissy

4.      Routine

Voor veel schrijvers is het handig om op een vaste tijd te schrijven. Op die manier wennen je hersenen zich aan  de momenten waarop je aan de slag gaat en zul je meer ingevingen krijgen. Ook kun je aan het eind van de dag (een gedeelte van) je verhaal herlezen. Je gedachten zijn dan nog bij het verhaal als je gaat slapen, wat voor ideeën in de ochtend kan zorgen.

Een schrijfroutine opbouwen vergt veel discipline. Een dergelijke routine kun je aanleren door het gebruiken van een stappenplan, of door stipt je agenda bij te houden. Lees hier tips om een gezonde schrijfroutine op te bouwen.

Met dank aan: Yinneke, Joost van Hoek

5.      Eén-woord/zin/alinea-per-dag-regel

Om jezelf een steuntje in de rug te geven, werd de ‘één-woord-per-dag-regel’ geopperd. Dit kan natuurlijk ook een zin, alinea of hoofdstuk zijn, zolang het maar een doel is waar je elke dag naar kunt streven. Zo blijf je aan de gang met je schrijfwerk. Bovendien zul je tijdens je schrijfsessies om aan je doel te komen vaak de neiging krijgen om door te gaan. En zo niet, dan heb je altijd iets staan waar je de dag erna weer aan verder kunt.

Met dank aan: Thule82, Johan Bordewijk

6.      Even weg zijn

Bij grotere blokkades werd het voorgesteld even een frisse neus te halen. Maak een wandeling, ga een eindje fietsen of zwem een paar baantjes. Zorg dat je in beweging bent; vaak zorgt dit voor meer ideeën en een heldere kijk op je werk.

Ook kun je plaatsen opzoeken waar jouw personages zich zouden bevinden. Is jouw hoofdpersonage een echte pubganger? Stap er één binnen en probeer je in te leven. Of misschien is jouw hoofdpersonage een echte diehard die zonder mopperen door de stromende regen loopt. Probeer het ook eens, je weet maar nooit waar je op komt.

Met dank aan: LouiseSchrijft, Michellebr, Lila

7.      Kokkerellen

Een ontspannende manier om toch creatief bezig te zijn. Koken staat nauw in verband met schrijven: je experimenteert met de middelen die je hebt en het resultaat is direct te zien. Bovendien kun je recept/stuk altijd aanpassen/herschrijven. Het gaat hier dus wel om uitgebreid koken, zodat je afstand neemt van je werk en je volle aandacht op het koken ligt.

Koken is natuurlijk niet de enige creatieve uiting die werkt. Denk ook aan schilderen, knutselen, foto’s maken of bewerken en muziek maken. Zolang je creatief bezig bent, zal inspiratie je volgen.

Met dank aan: Ellabella, Thérèse

8.      Lezen over schrijven

Een methode die voor sommige schrijvers werkt, is lezen over schrijven. Denk aan schrijftips, een boek uit de Schrijfbibliotheek of door even het forum van Schrijven Online af te struinen. Door te lezen wat je kunt doen in een verhaal, of hoe andere mensen een schrijfproject aanpakken, kan de zin om te schrijven al snel weer komen.

Met dank aan: Michellebr, Yinneke, Lila

9.      Brainstormen

Leg eens een boekje naast je neer als je aan het schrijven bent. Als je even niet verder komt, kun je daarin brainstormen. Dit kan op veel verschillende manieren: schrijf woorden op die je associeert met de scène waar je in vast zit, vorm willekeurige zinnen en bouw hierop door, begin een dialoog met jezelf, et cetera. Zolang je maar bezig bent met schrijven, zullen de ideeën van zelf komen.

Met dank aan: Michellebr, Esmeralda Kleinreesink, Wirrewapper

10.      Slapen

En als het echt even niet meezit, kun je altijd het bed verkiezen boven je schrijfwerk. Morgen is er weer een dag!

Met dank aan: Ceridwen

Techniek