Start » Schrijftips » De vijf mooiste boekhandels in Nederland

De vijf mooiste boekhandels in Nederland

20 Juni 2017

Vijf bijzondere boekhandels in NederlandEen boekenwinkel in een kerk, een boekenwinkel in een bankgebouw… Deze vijf bijzondere boekenwinkels moet je echt eens bezoeken!


1. Dominicanen in Maastricht

In de eeuwenoude Dominicanenkerk in Maastricht is sinds 2006 een boekenhandel gevestigd. De kerk verloor 200 geleden haar sacrale functie, en sindsdien deed het gebouw dienst als een slangenhuis, fietsenstalling en carnavalstempel.
Tegenwoordig vind je in het gebouw boekhandel Dominicanen (zie foto), met een uitgebreid assortiment aan publieksboeken, muziek en boeken voor professionals. Op het voormalige priesterkoor wordt koffie en lunch geserveerd.
De boekhandel doet tevens dienst als cultureel podium, er vinden regelmatig optredens en debatten plaats. Ook is er een expositieruimte ingericht. Een bezoekje brengen aan deze bijzondere boekhandel? Kijk op de site voor informatie.

2. Savannah Bay in Utrecht

Savannah Bay is een bijzonder boekhandeltje in het centrum van Utrecht. Qua grootte is de winkel niet erg imposant, maar wel qua selectie en geschiedenis. Savannah Bay is namelijk voortgekomen uit de allereerste vrouwenboekwinkel in Nederland: De Heksenkelder (1975). Sinds 1984 zit de winkel onder de naam Savannah Bay (vernoemd naar het gelijknamige toneelstuk van Marguerite Duras) in haar huidige pand aan de Telingstraat. De winkel heeft een ruim assortiment op het gebied van genderstudies en homoseksualiteit. Boekhandelaar Lenneke de Ruijter (bekend van het De Wereld Draait Door boekenpanel) is werkzaam bij deze boekhandel. Zelf een kijkje nemen? Klik hier voor meer info. 

3. H. de Vries in Haarlem

De opengewerkte plafonds, afbladderende verf, het ruwe metselwerk en de kromgetrokken houten balken maken in één oogopslag duidelijk dat het pand van Boekhandel H. de Vries al even meegaat. Binnen schijnt zelfs de oudste brok muur van Haarlem te vinden te zijn.
De boekhandel heeft een mooie ingerichte binnentuin en ruime leestafels.
Ook voor het vakkundige personeel is H. de Vries een bezoekje waard. Hier werkt namelijk de Beste Boekverkoper van het jaar 2012: Daan van der Valk. Hij is tevens ambassadeur van de Independent Bookstoreday.
De boekhandel zelf bezoeken? Kijk hier. 

4. Donner in Rotterdam

In 2014 verbouwde boekhandel Donner een oud bankgebouw aan de Coolsingel tot een boekhandel. Aan de grote, open ruimte kun je de oude functie van het gebouw nog aflezen.
Donner heeft een groot assortimenten in boeken, e-boeken en kantoorartikelen. Ook organiseert de boekenhandel regelmatig schrijversoptredens en andere activiteiten.
De voormalige kluis van de bank is inmiddels omgebouwd tot een bijzonder theater. Een activiteit bijwonen? Kijk op de website.

5. The American Book Center in Amsterdam

Fan van Engelstalige literatuur? Dan kun je in The American Book Center naar hartenlust winkelen. Deze winkel heeft namelijk het grootste assortiment aan Engelstalige boeken en tijdschriften van het vasteland van Europa. Genoeg te kiezen dus!
De winkel is ruim en heeft een mooi, modern interieur. Zelf een kijkje nemen? Bezoek hier de site.

Door Lotte van den Elsen 

Mis je een boekhandel in dit rijtje? Zet het dan in het reactievenster.

« terug naar het overzicht van schrijftipsReacties

Riny
Laatst aanwezig: 2 uren 4 min geleden
Sinds: 16 Apr 2013
Berichten: 4644

Jazeker, ik mis: 'Waanders in de Broeren' in Zwolle.

Boekhandel Waanders was van oudsher al een van de bekendste boekhandels in Zwolle.Sinds een aantal jaren heeft hij zich gevestigd in de verbouwde Broerenkerk.

'Het is veel meer dan een boekwinkel; een ongekende wereld waarin je verrassend kunt winkelen, lekker kunt eten en drinken in onze brasserie of genieten van een lezing, concert of tentoonstelling' , aldus de folder. Ik kan je vertellen dat het allemaal echt waar is.

Het is gewoon een belevenis,

Dank voor je gastvrijheid, Lotte.

Stoppel
Laatst aanwezig: 1 jaar 52 weken geleden
Sinds: 11 Nov 2011
Berichten: 1

Gaat het om de huisvesting of over het assortiment? De nummer één is een prachtig pand maar haalt het niet bij het assortiment van Scheltema aan het Rokin in Amsterdam. Daar kun je gerust een dag ronddwalen, de krant lezen, een goeie bak koffie en wat te eten halen en dan thuis komen met een prachtig boek waarvan je het bestaan niet wist.

Stoppel
Laatst aanwezig: 1 jaar 52 weken geleden
Sinds: 11 Nov 2011
Berichten: 1

Gaat het om de huisvesting of over het assortiment? De nummer één is een prachtig pand maar haalt het niet bij het assortiment van Scheltema aan het Rokin in Amsterdam. Daar kun je gerust een dag ronddwalen, de krant lezen, een goeie bak koffie en wat te eten halen en dan thuis komen met een prachtig boek waarvan je het bestaan niet wist.

Riny
Laatst aanwezig: 2 uren 4 min geleden
Sinds: 16 Apr 2013
Berichten: 4644

Gaan we nu tegen elkaar opbieden? Nee toch.

Ik raad u aan om www.waandersindebroeren.nl aan te tikken.

Veel plezier met dit bezoek.

Hamaaike
Laatst aanwezig: 2 jaren 12 weken geleden
Sinds: 23 Jun 2017
Berichten: 0

Ik mis Boekhandel Roelants in Nijmegen! Geweldig assortiment, rustig kijken en vinden zonder te zoeken. Want een stapel is niet per sé een verzameling van t zelfde...!

AnoukvdZee
Laatst aanwezig: 2 jaren 5 weken geleden
Sinds: 10 Aug 2017
Berichten: 0

Bek Boeken & Bijzonders in Veghel! Prachtige boekhandel op een onverwachte plaats: www.bekboeken.nl

Lees Schrijven Magazine
  • Stephen King: schrijfadviezen van de thrillerkoning
  • Wanneer ben je klaar voor een uitgeverij?
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • Wat kun je doen tegen een schrijfdip?
  • Hoe voorkom je langdradige dialogen?

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 23 september 16:00 u. een abonnement!

Introductiekorting!
Lees Schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór maandag 16:00 u.!

Word abonnee