Start » Schrijftips » 6 tips voor het organiseren van een goede bronnenlijst

6 tips voor het organiseren van een goede bronnenlijst

4 Oktober 2016

Een bronvermelding maken is geen leuk werk, maar wel belangrijk. Deze 6 tips kunnen je helpen bij het organiseren van een goede bronvermelding en je zo veel tijd en frustratie besparen.

1. Zodra je een bruikbaar stuk tekst, een afbeelding of plattegrond vindt, schrijf je de bron op. Je denkt niet: oh, ik onthoud wel waar ik dat heb gevonden. Nee! Je noteert meteen de bron. 

2. Die brongegevens noteer je volgens de APA-regels. Op scribbr.nl vind je die regels met voorbeelden.

3. Uit online archieven kun je vaak PDF's of JPG's van aktes downloaden. Hartstikke fijn. Geef deze bestanden duidelijke namen (uit welk archief, welk archiefnummer, welke inhoud). Denk ook hier niet, 'ik onthoud het wel,' want als je een jaartje verder bent en 62 aktes met onbegrijpelijke bestandsnamen op je PC hebt staan, zie je door de bomen het bos niet meer.

4. Maak foto's van alle fysieke documenten (bv brieven, diploma's, bidprentjes etc.) die aan je uitgeleend worden. Het zou namelijk zo maar kunnen dat de eigenaar ze wel even aan je wilt uitlenen, maar niet voor drie jaar. Zo kun je de documenten altijd inzien wanneer je ze later nog eens nodig hebt.

5. Vind je in een archief dat ene geweldige document dat niet gedigitaliseerd is en gewoon weer terug moet in de archiefkast? Maak er een foto van. Dit - mag bijna altijd. - (Zo niet, maak dan een kopie, zie de extra tip onderaan). Foto's zijn thuis goed te vergroten en soms zelfs beter leesbaar dan het werkelijke document.

6. Wil je online bronnen, zoals een persoonlijk blog of publicatie, als referentie gebruiken? Niet elke online auteur heeft zijn Creative Commons op orde. Vraag daarom vooraf toestemming om de bron te mogen gebruiken - ik kreeg alleen maar positieve reacties - en verwijs er naar in je bronvermelding.

Extra tip voor het ontcijferen van oude documenten:
Van de archivaris van het Markiezenhof kreeg ik de volgende tip: In oude aktes is vaak geschreven met de hand, met van die grote ouderwetse krulletters in inkt, wat het niet altijd goed leesbaar maakt. Volg met een potlood (op een kopie!) of met je vinger de letters alsof je ze zelf schrijft. Vaak wordt door je eigen beweging dan toch inzichtelijk wat er staat.

Van bovenstaande punten ben ik bewust geworden tijdens het schrijven van Polderpioniers. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer handige tips voor het maken van een goede bronvermelding of literatuurlijst.

Heb je zelf tips? Laat het ons weten!

Door Marian Rijk

Bezoek hier de website van Rijk.

« terug naar het overzicht van schrijftips

Gerelateerd nieuws:

- 3 manieren om bestaande verhalen te gebruiken als inspiratiebron
-
- Schrijversbronnen
- Schatzoeken in het archief


Lees Schrijven Magazine
  • Stephen King: schrijfadviezen van de thrillerkoning
  • Wanneer ben je klaar voor een uitgeverij?
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • Wat kun je doen tegen een schrijfdip?
  • Hoe voorkom je langdradige dialogen?

Dit nummer verschijnt omstreeks 4 oktober.

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!